RAZGOVOR

Direktor Vedran Tuce za "Dnevni avaz" upozorava na brojne izazove: Neizvjestan je opstanak Sarajevske filharmonije

Naš primarni i najveći zadatak trenutno je zadržati i zaposliti naša mlade umjetnike, navodi Tuce

Fena

prije 4 sata 32 minute

Sarajevska filharmonija, poznata po svojoj bogatoj tradiciji i izvanrednim izvođenjima, ove godine donosi niz inovativnih koncerata, saradnji s renomiranim solistima i posebnih događaja koji će obogatiti kulturnu scenu našeg grada.

Kako nam je kazao Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije, ove godine imat ćemo više premijernih predstava nego inače.

Najveći izazov

- Okosnica naše sezone svakako je ciklus koncerata kojim diriguje šef dirigent za određenu kalendarsku godinu. To su koncerti na kojima se uvijek trudimo dovesti nove renomirane soliste i ponuditi nove programe. Svakako naš tradicionalni Novogodišnji koncert, a i "Halloween Symphonic“, koji je već postao pravi hit, posebni su događaji za koje se uvijek traži karta više. S obzirom da Sarajevska filharmonija opslužuje Operu i Balet Narodnog pozorišta u Sarajevu, ove godine imat ćemo više premijernih predstava nego inače. Sigurno najveći projekt u sljedećoj sezoni bit će naša turneja u Americi u maju sljedeće godine – naglasio je Tuce.

Tuce navodi kako će se u budućnosti radna snaga u umjetničkom sektoru pokazati kao najveći izazov za rukovodstvo.

- Sarajevska filharmonija ima jako mali produkcijski tim koji, zapravo, sve koncerte radi i snalazi se najbolje što može. Za one najveće događaje posebnu pažnju obratimo na samu pripremu i organizaciju kako bismo imali što manje iznenađenja. Veliko i dugogodišnje iskustvo, koje krasi ovaj tim, svakako doprinosi svim našim uspješnim projektima.

Pored toga, postalo je jako teško pronalaziti deficitarne kadrove; već nam se počelo dešavati da ne možemo angažovati potreban kadar u regionu, pa moramo obezbijediti dodatna sredstva kako bismo mogli platiti sve troškove gostujućih kolega iz EU.

Uopšteno rečeno, "radna snaga“ u umjetničkom sektoru bit će najveći izazov za rukovodstvo u godinama koje su pred nama. Muzički umjetnik najskuplji je proizvod obrazovanja svake države, a sam proces obrazovanja i osposobljavanja traje više decenija – rekao je Tuce.

Obnova i održivost

Osvježavanje instrumentarija i njegovanje mladih talenata je ključ za budućnost Sarajevske filharmonije.

- SF prolazi kroz nekoliko procesa u posljednjih nekoliko godina, a svi oni usmjereni su na napredak, osavremenjavanje i prilagođavanje našem tržištu u budućnosti. Popravljamo postojeći i vrlo skroman instrumentarij, ali trudimo se i nabavljati nove instrumente. Na ovom polju nije ništa rađeno već dugi niz godina, pa se nađemo u vrlo nezgodnim situacijama u kojima dolazi u pitanje održavanje samih koncerata. Međutim, naš primarni i najveći zadatak trenutno je zadržati i zaposliti naše mlade umjetnike, jer ako se odliv ovih ljudi nastavi, dovest će se u pitanje sam opstanak Sarajevske filharmonije – kazao je Tuce.

Ohrabrivanje mladih je ključno u ovom poslu, a s tim je došao i rad s Muzičkom akademijom.

- Svake godine održimo dva koncerta u saradnji sa Muzičkom akademijom u Sarajevu, na kojima nastupaju studenti i nastavnici akademije kao dirigenti i solisti. Kontinuirano uključujemo mlade umjetnike i studente u rad našeg orkestra, a u svakoj sezoni predstavimo naše mlade umjetnike kao soliste u ciklusu koncerata Šefa dirigenta – rekao je Tuce.

Datira iz 1923.

Sarajevska filharmonija, s bogatom tradicijom koja datira još iz 1923. godine, ključna je institucija u kulturnom životu Sarajeva i BiH. Njena posvećenost izvođenju raznovrsnog repertoara, kao i podrška mladim umjetnicima, čini je važnom platformom za razvoj klasične muzike u regionu.

Umjetnička muzika preživjela je do sada mnoge globalne trendove i potpuno sam siguran da smjena trendova neće utjecati na opstanak umjetničke muzike. Na kraju, postoji samo jedna muzika, sve ostalo su derivati koji se mijenjaju vremenom, naglašava Tuce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.