ŠESTI SARAJEVO FEST

Izvedena predstava "Marlene Dietrich-pet tačaka optužnice" sa sjajnom Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi

Marlene Dietrich obilježila je 20. vijek na mnogo načina

Izvedena predstava - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
N. Novaković

jučer

Predstava „Marlene Dietrich-pet tačaka optužnice“ izvedena je večeras u okviru Sarajevo Festa. Predstava Haris Pašovića izazvala je veliku pažnju publike. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Mittelfesta Cividale (Italija) u saradnji s Bosanskim narodnim pozorištem Zenica. Svoju premijeru predstava je imala prošle godine u Italiji, na festivalu Mittelfest Cividale.

Mirjana Karanović, kandidatkinja za Evropsku filmsku akademiju i najbolja i najpoznatija glumica na Balkanu igra Marlen Ditrih,a u predstavi igraju Mona Muratović, Enes Salković i Elmir Krivalić.

Bila je sjajna glumica, angažovana umjetnica i neodoljiva filmska zvijezda. Marlene Dietrich obilježila je 20. vijek na mnogo načina.

Rođena početkom vijeka 1901. godine u Berlinu, umrla je na samom kraju vijeka 1992. godine u Parizu. Njen život je bio sav u umjetnosti i otporu. Sa 11 godina promijenila je ime Marija Magdalena u Marlene.

Studirala je violinu i bila je zainteresovana za pozorište kao tinejdžerka. Godine 1923. igrala je u svom prvom filmu, godinu dana kasnije rodila je kćer. Tokom 1920-ih igrala je u pozorištima u Berlinu i Beču, kako u klasičnim komadima i mjuziklima, tako i u filmovima. “Plavi anđeo” (1930) ovdje je pokrenuo međunarodnu filmsku i pjevačku karijeru. Radila je u Holivudu u filmovima Josefa von Sternberga ranih 1930-ih, glumeći zajedno sa Garryjem Cooperom i Caryjem Grantom, najvećim holivudskim zvijezdama tog vremena. Ovi filmovi stvorili su Marlenin imidž misteriozne fatalne slave koji je ostao njen prepoznatljiv izgled do kraja života. Dietrich je postao jedna od najbolje plaćenih filmskih zvijezda u to vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.