ODLIČNA ULOGA

Glumac Mirvad Kurić o predstavi koja je oduševila na Sarajevo festu: "Kiselina" nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Svaki čovjek se može naći u bilo kojoj ulozi, samo je pitanje koliko „kopa“ i „rovi“ po sebi, istakao je Kurić

Detalj iz predstave. NPS

S. Č.

prije 2 dana

Predstava „Kiselina“, prema tekstu Asje Krsmanović, u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, imala je premijernu izvedbu, a repriznu izvedbu će imati u utorak, 17. septembra u 20 sati, na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Na XXIII festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. ova predstava imala je zeničku premijeru i osvojila je čak sedam festivalskih nagrada te izuzetno pozitivan prijem publike. Uloge tumače: Gordana Boban, Mirvad Kurić, Selma Mehanović i Benjamin Bajramović.

Sinopsis predstave

Kako je za „Dnevni avaz“ kazao bosanskohercegovački glumac Mirvad Kurić, tekst Asje Krsmanović je bio fenomenalan, kao i režija Nermina Hamzagića.

- Bilo je super raditi i s Gogom, Benjaminom, Selmom... Predstava govori, u principu, o nama svima. Ljudi koji su gledali predstavu i sami kažu da ama baš nikoga nije ostavila ravnodušnim. Svi se nalazimo u takvim, sličnim situacijama. Predstava govori o odnosima u porodici, o onome kako se mi ponašamo, šta smo spremni uraditi i nekada o našem licemjerstvu, te uopće o smislu života – istakao je Kurić.

Kurić se, također, zahvalio kolegama za saradnju.

Tumačenje uloga

Na pitanje da li se pronašao karakterno u liku koji je utjelovio, Kurić odgovara da glumci uvijek traže uloge i prilagođavaju ih sebi.

Govori o odnosima u porodici. NPS

- „Kopamo“ neke svoje glumačke elemente i tehnike, upoznajemo lik, pa upoznajemo stvari koje su nam bliske. Svaki čovjek se može naći u bilo kojoj ulozi, samo je pitanje koliko „kopa“ i „rovi“ po sebi. To je nešto što je univerzalno – kazao nam je Kurić.

Predstava se već izvodi u Zenici

Dodao je da se predstava igra u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

- Kad je riječ o Sarajevu, nadam se da će predstava zaživjeti i biti još izvođenja, mislim da hoće. To je stvar uprava i njihovih dogovora, da sarajevska publika dobije još prilika da je vidi – rekao je Kurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.