AJB DOC

Prikazan film Aida Hadžimusić "Daidžin prsten": Govori o ljekaru koji je pogubljen i nestao u toku agresije

Autorica u filmu kreće na putovanje kako bi otkrila istinu o životu i pogubljenju daidže

Prikazan film Aide Hadžimusić. Anadolija

S. S.

prije 2 dana

U okviru 7. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u nedjelju je upriličena specijalna projekcija filma "Daidžin prsten" autorice Aide Hadžimusić, kojim želi sačuvati sjećanje na svog daidžu, ali i saznati detalje o njegovom ubistvu i posmrtnim ostacima, javlja Anadolu.

"Daidžin prsten" je priča o autoricinom daidži Abdurahmanu Filipoviću Braci, ljekaru iz bosanskog grada Kalinovika, koji je pogubljen i nestao u ratu u BiH 1990-ih.

Koliko je forma dokumentarnog filma važna u potrazi za pravdom, prema riječima autorice, možda najbolje pokazuje tema ovogodišnje AJB DOC-a, “Justice?” odnosno “Pravda?”. Smatra da je ne samo dokumentarni film, već bilo koji narativ - pisani, dokumentarni, filmski, umjetnički - veoma važan doprinos istini i pravdi.

“Priča je zapravo počela kao jedna individualna, lična priča u kojoj sam ja željela jednoj osobi koja možda nikada neće imati nadgrobni spomenik u fizičkom smislu te riječi, kompenzirati sa jednim simboličnim, a to je film”, kazala je Hadžimusić.

Ova lična priča isprepliće se s aktuelnim društvenim fenomenima u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini – veličanjem ratnih zločinaca, negiranjem ratnih zločina, nekažnjivosti, potrazi za nestalima i nemogućnošću pomirenja.

- U svom filmu ‘Daidžin prsten’ između ostalog se bavim i propitivanjem fenomena kao što su veličanje ratnih zločinaca, negiranje zločina i tako dalje. Znamo da je to nešto što je ilegalno u Bosni i Hercegovini u skladu sa zakonima koje je nametnuo visoki predstavnik u našoj zemlji. Međutim, koliko će jedna takva dokumentarna forma možda pomoći da se suprotstavimo tome ostaje da vidimo - kazala je Hadžimusić.

Autorica u filmu kreće na putovanje kako bi otkrila istinu o životu i pogubljenju daidže. Susreće se s njegovom rodbinom i prijateljima, preživjelima iz rata, osuđenim ratnim zločincima i bivšim ratnim zvaničnicima kako bi shvatila kako i zašto je ubijen i saznala gdje su skriveni njegovi posmrtni ostaci.

Na programu trećeg dana AJB DOC je šest dokumentarnih ostvarenja vrhunske produkcije, koji donose impresivne priče o različitim vrstama nepravde s kojom se suočavaju ljudi širom svijeta kao i njihovoj potrazi za pravdom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.