BOSANSKA KRUPA

Novom knjigom Samir Elezović nastavlja istraživati teme identiteta, pripadnosti i odrastanja

Samir Elezović svojom posljednjom knjigom nastavlja istraživati teme identiteta, pripadnosti i odrastanja

Nova knjiga Samira Elezovića. Fena

FENA

prije 3 dana

U Bosanskoj Krupi upriličena je promocija knjige „Između vremena i prostora“ autora Samira Elezovića, pisca koji već devet godina živi i radi u Beču, ali se svom rodnom gradu uvijek rado vraća. Ovo je njegovo peto književno djelo, izdano ove godine u nakladi zagrebačke izdavačke kuće „Diligo Liber“.

Promotorica djela, mr. Azra Ičanović, istakla je slojevitost Elezovićevog rada, naglašavajući dva centralna lika koji utjelovljuju različite epohe i prostore.

- Prvi protagonist, muškarac, odrasta u Bosanskoj Krupi za vrijeme bivše Jugoslavije, dok drugi lik, žena, živi u današnjem Beču, baveći se izazovima modernog, užurbanog života u dijaspori. Ono što je posebno zanimljivo jeste kako Elezović, kao muški autor, uspijeva vjerodostojno prikazati vizuru jedne žene koja se nosi s kompleksnim životom u tuđini, daleko od domovine - rekla je Ičanović.

Naslov knjige „Između vremena i prostora“ simbolično odražava tematsku podjelu između nostalgije za prošlim vremenima i izazova sadašnjice, s posebnim naglaskom na iskustvo života u dijaspori.

Novinarka Gorica Bukić također je podijelila svoje impresije s promocije, naglašavajući emotivnu dimenziju Elezovićevog djela.

- On je ne samo bosanskohercegovački, već i hrvatski i austrijski pisac. Čovjek s više adresa, ali ona kojoj se uvijek vraća je Bosanska Krupa. Ova knjiga su njegova sjećanja iz djetinjstva, o prijateljima s kojima je odrastao. Promocija je bila dirljiva, smijali smo se anegdotama koje su nam dočarale dio Samirove mladosti, a imali smo priliku upoznati ga i u sasvim novom svjetlu. Vjerujem da će Samir uskoro postati prepoznat pisac, možda čak i uvršten u školske lektire, kako bi i mlađe generacije mogle uživati u njegovim pričama - istakla je Bukić.

Samir Elezović svojom posljednjom knjigom nastavlja istraživati teme identiteta, pripadnosti i odrastanja, vješto balansirajući između prošlosti i sadašnjosti, između rodnog kraja i života u dijaspori. Ova promocija još jednom je potvrdila njegovu blisku povezanost sa rodnom Bosanskom Krupom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.