PREDSTAVIT ĆE TRADICIJU

Ansambl BZK "Preporod" Bihać i Udruženje žena "Hanume sa Une" otputovali na turneju u Tursku

Njihov put obuhvatit će gradove Istanbul, Pendik, Karamursel i Bursa Ayvalik, gdje će predstavljati tradicionalne bosanske proizvode

Ansambl BZK "Preporod" Bihać i Udruženje žena "Hanume sa Une". Fena

FENA

prije 3 dana

Iz Bihaća prema Republici Turskoj danas su krenuli članovi Ansambla BZK "Preporod" Bihać i Udruženja žena "Hanume sa Une" kako bi sudjelovali na prestižnoj manifestaciji „Slobodarski dani grada Bige“. Ove dvije grupe će predstaviti bogatu kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na običaje rodnog kraja, kroz niz događanja u nekoliko turskih gradova.

Njihov put obuhvatit će gradove Istanbul, Pendik, Karamursel i Bursa Ayvalik, gdje će predstavljati tradicionalne bosanske proizvode, folklor i cjelokupnu turističku ponudu Unsko-sanskog kantona. Cilj ovog putovanja je jačanje kulturnih veza s Turskom, ali i promocija Bosne i Hercegovine kao destinacije bogate kulturne baštine i prirodnih ljepota.

Vlada Unsko-sanskog kantona i Grad Bihać pružili su podršku ovim aktivnostima. Delegaciju je na put ispratila dopredsjedavajuća Skupštine Unsko-sanskog kantona Ines Delić, dok je ispraćaju u ime Grada Bihaća prisustvovao gradonačelnik Elvedin Sedić. Ovim činom iskazana je podrška važnim inicijativama koje unapređuju kulturnu razmjenu i promociju Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni.

Sudjelovanje na manifestaciji „Slobodarski dani grada Bige“ omogućit će Ansamblu BZK "Preporod" i Udruženju žena "Hanume sa Une" da pokažu različite aspekte bosanskohercegovačke tradicije, uključujući nošnje, plesove i kulinarske specijalitete.

Ovo putovanje predstavlja još jedan korak u jačanju međunarodne saradnje i promociji Bosne i Hercegovine kao zemlje bogate kulturnim naslijeđem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.