RAZGOVOR

Izudin Bajrović otvoreno za "Avaz": Ne treba kriti da smo bili terorizirani

Bolje bi bilo da imamo pozorišta koja ne žive od budžeta. Prisjetim se da nisam više tako mlad

Bajrović: Ne razmišljam imam li snage. Robert Anić / Pixsell

Nerma Ajnadžić

6.9.2024

Sjajni bh. glumac Izudin Bajrović nedavno je uputio kritiku na račun pozorišta, odnosno njihovog nepostojanja.

Tačnije, kako je naveo na društvenim mrežama, imamo javne ustanove - ne pozorišta - koje se bave pozorišnom djelatnošću, a koje su u potpunosti oslonjene na budžete koje određuje izvršna vlast.

Privatni sektor

Ipak, kako je rekao u razgovoru za "Dnevni avaz“, "to je više žal što nemamo privatna pozorišta koja se bave samo teatrom“.

- Mislim da nam nedostaju pozorišta koja nisu institucionalna, tzv. privatna, neovisna pozorišta, pošto se kod nas sve svodi samo na institucionalna. Mislim da bi bilo mnogo šire, raznovrsnije i bolje da imamo neku vrstu konkurencije, u tom smislu da imamo neka pozorišta koja ne žive od budžeta, nego moraju da žive od onoga što rade.

Imamo samo četiri pozorišne kuće, sve su na budžetu Kantona Sarajevo. I to je dobro, ali bi bilo mnogo raznovrsnije kad bismo imali i onaj privatni sektor u pozorištu, ali očigledno da kod nas ne postoji interes ljudi koji bi mogli priuštiti tu vrstu ulaganja, a oni koji bi možda željeli, nemaju mogućnosti, tako da ostajemo ipak „zakovani“ samo na ovome što imamo - kazao nam je Bajrović, naglašavajući da nema problem s institucijama, već da bi bilo dobro da imamo nešto što nisu državne ustanove u pozorišnoj djelatnosti.

Sada se posvetio pripremama za premijeru predstave koja je zakazana za 12. septembar, a riječ je o djelu koje u Narodnom pozorištu Sarajevo rade prema djelu "Konačari“ Nenada Veličkovića.

Nakon premijere u NPS-u, Bajrovića očekuju brojni drugi projekti. U Istri će snimati jedan film, potom će gostovati u Crnogorskom narodnom pozorištu, a onda ga čeka još jedna predstava u Sarajevu, kao i projekt u Hrvatskoj.

- Imam dosta aktivnosti u narednom periodu. Sad, koliko će mene snaga i zdravlje poslužiti, ako Bog da, nadam se da hoće, pa da se to što je planirano i realizuje. Ne razmišljam još o tome imam li ja snage za sve to, ali kada sve krene, onda se sjetim, bogami, da nisam više ni mlad i da zdravlje nije više onako dobro da se mogu na njega osloniti. Ali, za sada je dobro - kazao je Bajrović.

Izbaciti traume

Često se na društvenim mrežama osvrne na ratne godine, posebno one u Sarajevu. Kaže kako često misli na taj period.

- Iako u posljednje vrijeme manje, valjda je tog PTSP-a manje, ali "baci“ me ponekad u to vrijeme. Vjerovatno kada nešto čujem, pročitam, vidim, što me podsjeti, pa reagujem, ali osjetim tu pozitivnu promjenu, vidim da se umanjila potreba za izbacivanjem tih trauma iz sebe.

Zašto se ne bi govorilo o tome? Je li treba da krijemo to da smo bili terorizirani? Ja ne mislim da treba. Kad osjetim potrebu, onda nešto kažem, očigledno se toga bilo nakupilo, pa se sada malo rezervoar ispraznio, ali neće se nikad potpuno isprazniti. Tako da poneka reakcija, sad rijetko, ipak izađe - rekao je Bajrović.

Zahvala radioamateru Edi

Nedavno je Bajrović, bez razmišljanja, prihvatio ulogu u spotu za pjesmu "Dedo“ simpatičnog dua "Frtutma Kids“.

- Prijatelj me zamolio da snimam s njegovim unucima. Taj moj prijatelj Edo je u ratu bio radioamater koji nam je omogućavao da imamo kontakt sa svojima najbližima koji nisu živjeli u Sarajevu.

I on je omogućavao narodu, pa, između ostalog, i meni da se čujemo s porodicama. Pa da ga pohvalim sada, nakon 30 i kusur godina, i da mu zahvalim za to. Rado sam pristao da budem dio tog projekta, a i djeca su stvarno divna - ispričao nam je Bajrović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.