UMJETNIČKA GALERIJA BIH

Otvorena izložba „Svjetlopis“ Rikarda Larme

Samostalna izložba fotografija umjetnika Rikarda Larme poklon je Sarajevu i njegovim građanima u danima ljeta

S otvaranja izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Avaz.ba

15.8.2024

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine je otvorena izložba Svjetlopis. Publika je imala priliku uživati u fotografijama Rikarda Larme. Njegovo veliko profesionalno iskustvo obuhvata široku lepezu djelovanja od aktuelne novinske, revijalne, teatarske, filmske, televizijske, sportske fotografije do neprevaziđenih dokumentarnih fotografija iz Sarajeva pod opsadom. Kustos izložbe je Mensur Čolaković, a izložba traje do 23. augusta.

Rikard Larma, rođen je u Bosni i Hercegovini, živi i radi na relaciji SAD – BiH. Krunu fotonovinarske karijere Rikard Larma dostiže u Associated Press-u, najvećoj svjetskoj informativnoj agenciji koja ga angažuje kao svog fotoreportera odmah na početku opsade Sarajeva.

Njegov fotoreporterski rad u hororu bombardiranja i snajperskog terora po Sarajevu pod opsadom – krasi visoka profesionalna etičnost.

Prepoznavši vrhunske standarde Larmine ratne, dokumentarne fotografije, jedan od najprestižnijih svjetskih magazina Newsweek, koji i danas egzistira u printanim izdanjima, na svojoj naslovnici 1994. godine objavljuje Larminu fotografiju. Život Larmu dalje vodi u Ameriku gdje živi, gdje se jedno vrijeme, uz dnevni posao u lokalnim novinama u Filadelfiji, vraćao umjetničkoj fotografiji sa njegovim originalnim slikanjem svjetlom, Larminim svjetlopisom. Osim na društvenim mrežama, američka publika imala je priliku vidjeti njegove radove svjetlopisa i na njegovim izložbama u Filadelfiji.

Rikard Larma dugogodišnji je član Foto saveza BiH, današnje Asocijacije za Umjetničku fotografiju, dugogodišnji je član ULUPUBiH-a.

Samostalna izložba fotografija umjetnika Rikarda Larme poklon je Sarajevu i njegovim građanima u danima ljeta, danima filmskog festivala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.