SARAJEVO

Otvorena izložba "Delmati: snaga zajedništva" u Zemaljskom muzeju BiH

Prostor koji se danas naziva Dalmacijom svoj naziv duguje plemenu Delmata koje je dugi niz godina zadavalo glavobolju moćnom Rimskom carstvu

S izložbe u Zemaljskom muzeju BiH. Fena

FENA

15.8.2024

 U Zemaljskom muzeju BiH u srijedu navečer je otvorena izložba "Delmati: snaga zajedništva". Izložba uključuje brojne arheološke predmete, multimedijalne prezentacije poput idealnih rekonstrukcija i virtualne stvarnosti, kao i edukativne sadržaje, koji će posjetiteljima pružiti uvid u život i običaje Delmata, njihovu umjetnost, religiju i svakodnevicu.

Prostor koji se danas naziva Dalmacijom svoj naziv duguje plemenu Delmata koje je, iako ne toliko brojno i snažno, dugi niz godina zadavalo glavobolju moćnom Rimskom carstvu. Iako su stari Delmati bili razjedinjeni u više plemena koja se često nisu slagala, zajednički neprijatelj potaknuo ih je na ujedinjenje uprkos razlikama i borbu po kojoj su danas poznati na svjetskoj povijesnoj sceni.

Povijesni put

Izložba "Delmati: snaga zajedništva" prati stvarni povijesni put od Delminija, njihova glavnog središta, današnjeg prostora Tomislavgrada, u kojem je u junu otvorena prva izložba, do Salone na obali Jadranskog mora (današnji Solin).

Koordinator istoimenog projekta za BiH i izložbe Stipan Dilber, kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu, kazao je da "delmatska prošlost jako slabo istražena, budući da se lokalitet koji se važe za Delmate nalaze na nedostupnijim mjestima tako da je izostao od stručne javnosti“.

Naveo je da su se u ovaj značajan projekat udružile brojne institucije iz kuture Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te najavio da će se neće stati samo na ovoj izložbi.

- Iduća faza projekta je pisanje monografije o Delmatima. Od ovog materijala na izložbi napravit ćemo katalog i sve što znamo o Deamatima složiti u jednu monografiju. Najdugoročniji i najzanačajniji dio ovog prijekta je istraživanje delmatskog prostora i naše kulturne baštine. Svjedoci smo nažalost da se arheološki prostori BiH uništavaju, pljačakaju se naši antički i rimski lokaliteti i jako se puno tog materijala prodaje na crno, tako da je jedna od ideja ovog projekta raditi na svijesti o važnosti kulturne baštine, važnosti da se istražuje naša prošlost, te da se sve to varolizira u turističke svrhe - kazao je Dilber.

Najavljen performans

Najavio je da će nakon Sarajeva, izložba biti postavljena u Livnu, a zatim u Hrvatskoj i drugim zemljama.

Organizatori izložbe ostvarili su saradnju sa Sarajevo Film Festivalom i pratećim mu Festivalom u Centru gdje će u razdoblju od 16. do 23. avgusta u Radićevoj ulici biti predstavljen promotivni dio izložbe "Delmati: snaga zajedništva“ s prezentacijom u obliku izložbe ilustracija i tradicijskog nakita s radionicama za djecu i odrasle. Također, na Festivalu u Centru u subotu, 17. avgusta u 19:30 sati bit će izveden performans. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.