SARAJEVO

Foto / Otvoren Međunarodni festival Bookstan: Muzički koncert Zorana Predina, prisustvovali brojni poznati

Zbog njegove provokativnosti i crnohumornih tekstova, čak mu i najveći neprijatelji priznaju duhovitu autorsku izvornost

S lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
E. Ć.

4.7.2024

Međunarodni festival književnosti Bookstan održava se po deveti put u Sarajevu u periodu od 3. do 6. jula 2024. godine. Festival je svečano otvoren muzičkom večeri Zorana Predina.

Tema 9. Međunarodnog festivala književnosti Bookstan nosi naziv Zarjavele trobente, a poziva se na istoimenu pjesmu grupe Kongres (u izvedbi Zorana Predina), čijim zahrđalim trubama, glasnicima iz prošlog vremena, postavljamo centralna pitanja devetog Bookstana: Kakvi narativi imaju moć postati kulturnim naslijeđem? 

Na koji način književni glasovi bivaju odjekom vlastite generacije, ali duh njenog vremena transcendiraju u ideal koji nije sebično, nostalgično vezan za jedno vrijeme i prostor, već bremenit istinom za generacije koje dolaze? Šta je sa narativima koji ostaju zatočeni u svojoj generaciji – kakvo značenje imaju izvan nje? 

Koncertu su prisustvovali Florans Hartman, Feđa Štukan. Miranda Sidran, Pjer Žalica i mnogi drugi.

Zoran Predin (1958) je slovenački pisac i kantautor, po horoskopu blizanac i po duši balkanac. Zbog njegove provokativnosti i crnohumornih tekstova, čak mu i najveći neprijatelji priznaju duhovitu autorsku izvornost i iskričavu nekonvencionalnost. 

U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri objavio je 45 autorski albuma, 3 zbirke poezije, knjigu anegdota Druga žena u haremu, knjigu kratkih priča Glavom kroz zid i romane Mongolske pjege i Bezgrešna. Komponovao je muziku za filmove i pozorište, iskušao se u raznim glazbenim stilovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.