PREMINUO 10. MAJA

Održana komemoracija Dževadu Šabanagiću: "Bio je naš Maestro"

Najveći uspjeh ostvario je sa Kamernim gudačkim kvartetom

Sa komemoracije - Avaz
Sa komemoracije - Avaz
Sa komemoracije - Avaz
Sa komemoracije - Avaz
Sa komemoracije - Avaz
L. S. R.

13.5.2024

Komemoracija violinisti i profesoru Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Dževadu Šabanagiću održana je danas u Narodnom pozorištu Sarajevo. 

Porodica, saradnici, prijatelji i kolege su se oprostili od Šabanagiću uz zvuke violine. Kako je istakla Amila Ramović njegovo djelovanje je otišlo izvan granica naše zemlje.

- Za sve koji su ga poznavali i sarađivali sa njim bio je naš Maestro - poručila je Ramović. 

Dekan Muzičke akademije Ališer Sijarić prisjetio se rada profesora Šabanagića.

- Bio je prva generacija koja je pohađala muzičku školu. Tada su ga prozvali Paganini. Nema niti jednog studenta, koji pod njegovim mentorstvom nije osvajao nagrade. Pored profesorske karijere, nije zanemario umjetničko djelovanje. U opsjednutom Sarajevu je održao više od stotinu koncerata sa Sarajevskim gudačkim kvartetom, ali i širom svijeta. Svirao je dokle god mu je to zdravlje dozvoljavalo u Sarajevskoj filharmoniji. Oblikovala ga je blagost u komunikaciji - rekao je Sijarić. 

Vilončelistica Belma Alić se obratila u ime kolega sa katedre za Kamernu muziku na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

- Na Muzičkoj akademiji bio je aktivan sve do odlaska u mirovinu 2015.godine. Najveći uspjeh ostvario je sa Kamernim gudačkim kvartetom, koji je kasnije mijenjao ime u Sarajevski gudački kvartet. Bio je jedan od najaktivnijih umjetnika u Sarajevu pod opsadom. Ostavio je neizbrisiv trag u radu Muzičke akademije u Sarajevu tokom agresije - rekla je Belma.

Violinista i dugogodišnji profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Dževad Šabanagić preminuo je 10. maja u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.