MODUL MEMORIJE

Održana promocija fotomonografije Enrika Dagninoa i dokumentarnih filma Dine Mustafića

U pitanju je knjiga fotografija koja sadrži više od 100 slika iz perioda opsade Sarajevo

Promocija fotomonografije Enrica Dagninoa i dokumentarnih filma Dine Mustafića - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
N. Novaković

27.4.2023

U Fondu Memorijala Kovači upriličena je promocija fotomonografije “Sarajevo 1992-1996” italijanskog fotografa Enrika Dagninoa (Enric). 

U pitanju je knjiga fotografija koja sadrži više od 100 slika iz perioda opsade Sarajevo. Ova knjiga je vrlo izravan i vizuelni dokument o gradu Sarajevu i njegovim ljudima tokom opsade, popraćen Dagninovim bilješkama i crtežima iz tog vremena, a uz tekstove Džemila Hodžića, Nihada Kreševljakovića i Enrica Martija. 

Nakon toga upriličena je projekcija dokumentarni film “Transforming Tomorrow”, reditelja Dine Mustafića. U pitanju je film ironičnog naslova koji je radni moto multinacionalne kompanije Mittel Steel sa svojim postrojenjima u BiH. Beskrupulozni u profitu, godinama “prikrivaju” svojim radovima tragove zločina u rudniku Omarska kao mjestu jednog od najstrašnijih logora devedesetih, na kraju 20. stoljeća. 

Potom se te rude tope u zeničkim postrojenjima željezare bez ekoloških standarda, truje se stanovništvo koje je po broju oboljelih od plućnih bolesti, najviše karcinomima, među prvima u Evropi. Sve završava u legurama, kao velika željezna instalacija u čast londonske olimpijade, senzacija zvana ArcelorMittal 0rbit, visine 114,5 metara, Olimpijski toranj. U tom trijumfu imaginacije objektivno se mogu naći i ostaci mrtvih logoraša i duše otrovanih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.