KOMENTAR DANA

Godina genocida

Stanovnici Gaze, nakon 7. oktobra, preživljavaju 365 istih, gorih, krvavih, gladnih i žednih dana

Gaza nakon izraelskih napada. Anadolija

Alen Bajramovic

jučer

Za nekoliko dana navršit će se tačno godina otkako su, pod još nedovoljno jasnim okolnostima, pripadnici Hamasa ušli na teritoriju Izraela, gdje su ubili više od 1.100 osoba, a veliki broj njih odveli u zarobljeništvo. Prema izvještajima „Human Rights Watcha“, pripadnici ove formacije počinili su tog dana brojne zločine.

U danu u kojem su pred kamerama slavili privremeni upad na teritoriju Izraela, zli duh pušten je iz boce u kojoj kao da je jedva čekao svoju priliku.

Od tada pa do danas gotovo dva miliona Palestinaca u Gazi pokušava preživjeti pakao, koji im svakodnevno priređuje izraelska vojska.

Stanovnici Gaze, nakon 7. oktobra, preživljavaju 365 istih, gorih, krvavih, gladnih i žednih dana u kojima nestaju i posljednji tragovi ljudskosti i međunarodnog humanitarnog prava. Blizu 42.000 ugašenih života, uglavnom djece i žena, hiljade tijela koja još nisu ni izvučena ispod ruševina, oko 100.000 ranjenih, dva miliona ljudi bez doma i prava na život…

Je li moguće da su pripadnici Hamasa bili baš u svakoj bolnici, školi, izbjegličkom kampu, svakoj zgradi, kući, pa ništa nije pošteđeno bestijalnih bombardiranja?

Jesu li se zaista uspijevali prerušiti u uposlenike humanitarnih organizacija, pa je u prvih pola godine opsade Izrael ubio i više od 200 humanitarnih radnika ili više nego što je poginulo u cijelom svijetu u posljednjih 30 godina? Jesu li pripadnici Hamasa nosili i kamere pa je ubijeno i više od 160 novinara? Zato, blago rečeno, neuvjerljivo zvuče izjave ambasadorice Izraela u BiH Galit Peleg da Izrael nema ništa protiv naroda Palestine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.