KOMENTAR DANA

Ubice šeću, građani strahuju

Kako je uopće moguće da neko ko je osuđen na dvocifren broj godina zatvorske kazne bude pušten uz kauciju

Avaz

prije 2 dana

Prosto je nevjerovatno da 11 godina nakon ubistva Emira Džinića u Tuzli, kada su ranjeni Amir Hodžić i njegov brat Nail, još nema pravosnažne presude u ovom predmetu.

Za ovaj slučaj Kantonalni sud u Tuzli osudio je braću Mehić, koji stoje iza zaštitarske agencije „Flek“ iz Tuzle, te Amira Lisičića Švabu, ali i Denisa Rahmanovića i Merseda Mehanovića.

Da stvar bude bizarnija, Damir Mehić Bibi je bio u bjekstvu nakon potvrđivanja optužnice, kada je uhvaćen na Jahorini.

Ipak, bez ikakvog razumnog objašnjenja pušten je da se brani sa slobode. Naravno, uoči izricanja presude ponovo je pobjegao, a lociran je prošle godine na beogradskom aerodromu pod lažnim imenom.

Amir Hodžić, koji je u pucnjavi ostao bez oka, i njegov brat Nail sada su u strahu. I ne samo oni, nego i brojni građani Tuzle, koji dobro znaju ko su ovi opasni momci i koliko su ljudi u crno zavili.

Amir Mehić, iako je osuđen na 11 i po godina prvostepeno, pušten je uz kauciju iz zatvora. Sada se predstavlja kao ugledni biznismen, a kompanija mu ima milionske dobiti. Istina, prepisao ju je na člana porodice.

Kako je uopće moguće da neko ko je osuđen na dvocifren broj godina zatvorske kazne bude pušten uz kauciju? Ovo je pitanje koje je postavio Amir Hodžić u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Govorio je i da su mu nudili novac kako bi povukao svoje izjave protiv kriminalne grupe.

S obzirom na to da se na presudu čeka ovoliko dugo i da je proces izgledao često kao farsa, postoji opravdan strah da će ova ekipa proći nekažnjeno ili s mizernim kaznama. Kantonalni sud je svoje rekao, a za malo pravde se čeka konačna odluka Vrhovnog suda FBiH.

O tome kakva smo država možda i najbolje govori to što je uopće tema rasprava da bi ubice, kriminalna banda, možda mogli izaći na slobodu, jer, eto, znaju neke ljude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.