KOMENTAR DANA

Trotoar uhljupi

Šta očekivati od politike koja se hvalila otvorenjem trotoara kod zgrade Predsjedništva BiH

Javlja se politika koja je od Sarajeva napravila kasabu. Avaz - Armin Durgut / Pixsell

Miralem  Aščić

5.9.2024

Digla se kuka i motika zato što je na otvorenje mosta Hercegovina kod Počitelja pozvan premijer Hrvatske Andrej Plenković!

Očekivano, SDA, predvođena šefom Bakirom Izetbegovićem, osviještenim radikalom kojem je BiH od Baščaršije do Marindvora, digla je halabuku, pa čak i postavila pitanje zašto se most kroz Počitelj zove Hercegovina!

Gdje prestaje logika, tu počinje BiH!

Ali šta očekivati od politike koja se hvalila otvorenjem trotoara kod zgrade Predsjedništva BiH, koja je od Sarajeva pravila i napravila kasabu, nije izgradila ni metar ceste kako treba, a, umjesto novih tramvaja i trolejbusa, umalo smo počeli jahati kamile.

Sve ono što je SDA napravila za ovih 30 godina ne može se na prste jedne ruke nabrojati... Niti nove ceste, niti novih puteva. Krajinu izopačili, Tuzlu devastirali, Goražde prekrižili.

I da budemo načisto. Ne branimo mi (autor) Andreja Plenkovića, Bože sačuvaj, ali branimo zdrav razum. Zašto i kome smeta dolazak premijera Hrvatske u BiH na otvorenje grandioznog mosta koji se spaja s koridorom kroz Hrvatsku? Zašto je sporno da se i obrati?

Zašto dozvoljavamo da pojedinci od BiH prave fildžan-državu ili da slušamo izjave načelnika Semira Efendića - koji 10 godina nije u stanju popraviti podvožnjak u Buča Potoku - o tome gdje je Koridor 5C kroz Hercegovinu trebao ići. „Stručnjak“ kaže kroz Neum! Reče nam to čovjek koji svojata tuđe projekte i popravlja seoske potoke.

U devet godina mandata, Vlada FBiH, predvođena sada osuđenim stanovnikom Vojkovića Fadilom Novalićem, započela je svašta, ali nije uradila ništa. Upropastili su i tunel Hranjen, spiskali milione maraka, ostavili dugove. Sada očekujemo da se oglasi i Novalić iz zatvora, pošto ima vremena da piše, da i on nešto kaže.

Zanimljiva je i izjava generala Refika Lende, potpredsjednika FBiH. Lendo tvrdi da Bošnjaci neće i nisu mogli prisustvovati otvorenju mosta. Pitanje je šta je onda Nermin Nikšić. Partizan. Komunista. Ili su Bošnjaci samo oni koji idu u džamiju, petkom na džumu, a drugim danima „hapaju“ gdje stignu.

Odavno već živimo u državi gdje ništa nije normalno, gdje slušamo i dozvoljavamo da nam mizerni likovi kroje sudbinu i odlučuju ko može, a ko ne doći u BiH. Da je, kojim slučajem, pozvan predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), onda bi radikalni Bošnjaci pljeskali. No, on dolazi samo na svadbe, koje na kraju rezultiraju razvodom. I to vrlo skupim. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.