KOMENTAR DANA

Efendić po diviziji

Ne postoji apsolutno nikakva logika da autoput izlazi u Neumu, nasred jadranske obale

Semir Efendić. Facebook

Danijal Hadzovic

3.9.2024

Grandiozni i lijepi most Hercegovina kod Počitelja u BiH, koji je dio autoceste na Koridoru 5C između Budimpešte i Ploča, ipak nije svima po volji. Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić često se oglašava i svaki put zada domaći zadatak novinarima i stručnjacima da demantiraju njegove nebuloze i promašene ocjene.

Osim nacionalističkog snebivanja zašto će premijer Hrvatske Andrej Plenković biti na otvaranju mosta i zašto je on nazvan Hercegovina (jer je u Efendićevoj vizuri Hercegovina, valjda, postala neka neprijateljska hrvatska riječ), načelniku Novog Grada smeta i trasa, tj. zašto put vodi do Luke Ploče, što je, prema Efendiću, udovoljavanje interesima Hrvatske, a ne do „našeg mora“ u Neumu.

Efendiću bi trebalo skrenuti pažnju na neke elementarne činjenice koje bi kao predsjednik stranke trebao znati, ali avaj.

Pravac spomenutog koridora je definiran još 70-ih godina prošlog stoljeća.

Druga stvar, posve je razumljivo da koridor vodi do jedne luke. Naime, Luku Ploče koristi i BiH za izvoz i uvoz robe i logično je imati autoput koji će BiH povezati s ostatkom EU i svijeta, kao što će na sjeveru biti „nakačen“ na autoput koji preko Hrvatske vodi u Mađarsku i ostatak Evrope.

S druge strane, ne postoji apsolutno nikakva logika da autoput izlazi u Neumu, nasred jadranske obale. Posebno jer je do Neuma izgrađen sasvim dobar, funkcionalan i moderan put preko Stoca.

A zašto, uz most i autoput do Luke Ploče (a i općenito), Federacija BiH nije izgradila modernu i funkcionalnu željeznicu, što bi ekonomiji naše zemlje uveliko koristilo, nego je dopušteno da ona godinama propada, nešto mu više o tome mogu reći njegove stranačke kolege.

I bivše i sadašnje, pa nek se raspita. Možda čuje konačno priču zbog čijih kamiona to nije rađeno. I da, umjesto mostova i autoputeva, bolje neka se posveti rješavanju svojih lokalnih „morskih“ podvožnjaka u Buča Potoku i sličnih "megaprojekata".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.