LIČNOST DANA

Sven-Goran Erikson: Živio bajku

Legendarni Šveđanin ostavio dubok trag, a sada je objavio oproštajnu poruku

Erikson: Dijagnosticiran mu terminalni karcinom gušterače. Platforma X

23.8.2024

Legendarni švedski stručnjak Sven-Goran Erikson (Eriksson) bori se s terminalnim karcinomom gušterače, koji mu je dijagnosticiran u januaru ove godine.

U svojim javnim nastupima Erikson je priznao da mu nije preostalo mnogo, a sada je poslao i oproštajnu poruku. U dokumentarcu, smrtno bolesni Šveđanin otkrio je kako se nosi s trenutkom koji proživljava, s obzirom na to da mu nije ostalo previše vremena.

- Imao sam dobar život. Mislim da se svi i dalje plašimo dana vlastite smrt, ali i to je dio života. Moraš da naučiš da to prihvatiš. Nadam se da će na kraju ljudi reći - da, bio je dobar čovjek. Moj život je bio kao bajka - rekao je Erikson.

Imao je i san koji je ispunjen. Maštao je da vodi Liverpul, a kada su „Redsi“ čuli da legendarni trener na samrti to želi, brže-bolje su mu to i omogućili. Bio je trener Liverpulovih legendi u humanitarnoj utakmici protiv Ajaksovih velikana. Enfild je Eriksona dočekao ovacijama i ganuo ga do suza.

Sven-Goran Erikson rođen je 5. februara 1948. godine. Na 5. februar su rođeni Kristijano Ronaldo (Cristiano), Nejmar (Neymar), Karlos Tevez (Carlos)..., pa fudbalski svijet zaboravi na Eriksona. Međutim, švedski stručnjak je ostavio trag u svijetu fudbala. Vodio je Geteborg, Benfiku, Romu, Fiorentinu, Sampdoriju, Lacio, Mančester siti, Lester, Gvanžu, Šangaj SIPG, te reprezentacije Engleske, Meksika, Obale Slonovače i Filipina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.