LIČNOST DANA

Elija Sulejman: Srce Palestine

Mi smo slični ljudi, historija ovog prostora nije toliko različita od naše, poručio je Sulejman

Sulejman: Veliki umjetnik. Armin Durgut / Pixsell

Alen Bajramovic

21.8.2024

Umjetnost putuje sporije od metaka, kazao je poznati palestinski reditelj Elija Sulejman (Elia Suleiman), koji je samo jednom rečenicom vjerodostojno opisao svijet u kojem živimo. Autor višestruko nagrađivanih filmova ovogodišnji je dobitnik „Počasnog Srca Sarajeva“, priznanja koje mu je na 30. Sarajevo Film Festivalu uručeno za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije. Ipak, u sjeni ovog jedinstvenog kulturnog događaja, u srcu Sulejmana, ali i svih ljudi kojima je ljudski život iznad svega, tinja i boli bol Palestine i genocida koji traje pred očima svijeta.

U Sarajevu se osjećao gotovo kao kod kuće, pa je i našoj novinarki otkrio da ima osjećaj kao da je u posjeti svojoj nani. Važno je dići glas protiv okupacije Gaze, poručio je, istaknuvši kako kontinuitet proizvodi nadu, ali i da okupacija nikada nije trajala vječno.

- Mi smo slični ljudi. Historija ovog prostora nije toliko različita od naše - poručio je Elija Sulejman.

Elija Sulejman je rođen u Nazaretu. Prve, višestruko nagrađivane, kratke filmove snimio je dok je živio u Njujorku od 1981. do 1993. godine. Njegov dugometražni igrani prvijenac “Chronicle of a disappearance” proglašen je najboljim filmom Filmskog festivala u Veneciji 1996. “ Sulejman trenutno živi u Parizu, umjetnički je savjetnik Filmskog instituta u Dohi i priprema svoj novi igrani film.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.