KOMENTAR DANA

Festival građana i prkosa

SFF je svjetski, a naš filmski brend, uz naglasak da je mnogo više od filma

S jednog od ranijih izdanja SFF-a. SFF

Nerma Ajnadžić

16.8.2024

"Sarajevo, uvijek ću te voljeti“ (Sarajevo, I Will Always Love You), zvanični je slogan jubilarnog 30. izdanja Sarajevo Film Festivala koji počinje večeras.

To je poruka francuske dizajnerice Agnes B., koja je kreirala vizuelni identitet, to jeste dizajnirala "Srce Sarajeva“, te je 2014. godine nagrađena „Počasnim Srcem Sarajeva“.

I, zaista, ovaj gradić u maloj državi, s tako bogatom historijom, ostane svima u srcu.

Još ako se stranci zadese za vrijeme festivalske groznice, sigurni smo da će se vraćati iznova i iznova. Jer grad tada oživi. Kao da izađe iz svoje ljušture i zasja najsjajnijim bojama.

Noćni život se poboljša, muzika na sve strane, bašte budu toliko krcate da jednostavno ne mogu primiti sve goste, pa nekima ne preostane ništa drugo nego se u parku družiti. Nekima je to primarni izbor.

Sarajevo Film Festival je odavno prešao granice Bosne i Hercegovine i u svijetu postao jedan od njenih zaštitnih znakova. Brend za sebe. Toliko filmova u 30 godina, emocija, zvijezda, smijeha i ljepote na jednom mjestu. Za sve. Ne samo za privilegiranu elitu. Ne, SFF je nastao kao Festival građana. To je i ostao.

Dao je nadu u ratnim godinama da život ipak može biti lijep. Dao je bijeg od tadašnje surove realnosti koja je svake sekunde mogla završiti smrću. Sarajevo Film Festival je prikaz inata i prkosa Bosanaca i Hercegovaca, želje za životom, za boljim sutra.

Sve to je ovaj festival i danas, s tim što je svijetla tačka ove države i naroda i među najboljim ambasadorima BiH u svijetu.

Svjetski, a naš filmski brend, uz naglasak da je mnogo više od filma. Barem osam dana, koliko traje, Sarajevo postane kao jedno, dio tima, zajedno s fenomenalnim organizatorima, kompletnom ekipom za koju, realno, i ne znamo da postoji, jer radi skoro iz sjene, a ona je pokretačka snaga svega.

Dobro došli u Sarajevo i sretan nam 30. SFF. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.