LIČNOST DANA

Željko Mijailović: Ljudska gromada

Iako nije stigao spasiti Adnanov život, to će učiniti drugom mladom biću, i to Adnanovom bratu Anelu

Mijailović: Vraća vjeru u ljude. N1

Nerma Ajnadžić

17.7.2024

U vrijeme ratova koje obični čovjek teško shvata, prijetnji, političkih promjena u svijetu, jedan čovjek iz susjedne Srbije vratio je mnogima vjeru u ljude. Željko Mijailović pokazao je i dokazao da mjesto rođenja ni Bog kojem se molimo ne trebaju biti ispred nečijeg života.

Potpunom neznancu ponudio je da mu da dio svoje jetre, tačnije 40 posto ovog organa. Taj neznanac postao je heroj Bosne i Hercegovine - Adnan Šemić. Mladić koji je bolovao od Vilsonove bolesti, koji je ujedinio vlast i opoziciju u FBiH da promijene zakon kako bi mu bilo dozvoljeno da primi organ koji mu je život značio od čovjeka s kojim nije u krvnom srodstvu. Adnan je prekjučer preminuo u 23. godini. Transplantaciju nije dočekao, ali je građanima BiH u amanet ostavio "Adnanov zakon“.

Željko je plakao kada je čuo vijest da je mlado i slabašno Adnanovo srce prestalo kucati. I iznova pokazao svoju veličinu, odlučivši ipak donirati dio svoje jetre, i to Adnanovom starijem bratu Anelu, koji boluje od iste rijetke bolesti.

Važno je biti čovjek, a Željko je ljudska gromada. Iako nije stigao Adnanov život spasiti, to će učiniti drugom mladom biću.

Hvala, gospodine Mijailoviću, na bezuvjetnoj dobroti i vraćanju nade u bolje dane i još bolje ljude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.