LIČNOST DANA

Geret Sautgejt: "Neznalica" u polufinalu

Namjerno ili ne, žrtvovao je igru za rezultate, koje, saglasili se ili ne, ima

Sautgejt: Izjednačio ukupni skor svih prethodnika. AP

8.7.2024

Fudbalska reprezentacija Engleske igrat će polufinale Evropskog prvenstva. Prema prikazanom, to definitivno nije zaslužio tim koji vrijedi više od milijardu eura, a igra kao skup rekreativaca. Zbog toga se prstom najviše upire u jednog čovjeka – Gereta Sautgejta (Gareth Southgate), selektora Engleske.

I s razlogom. Sautgejt je tvrdoglav u svojim taktičkim zamislima. Ne mijenja mnogo, iako na klupi ima izbora, prije svih najboljeg igrača Čelzija Kola Palmera (Cole), koji iza sebe ima izvrsnu sezonu, a zbog svega „pate“ navijači.

Nisu Englezi navikli da gledaju da im se reprezentacija muči protiv Srbije, Danske, Slovenije, da jedva prođe Slovačku, a onda da strahuju protiv Švicarske koju su izbacili tek nakon penala.

Međutim, eto ih među četiri najbolje. Iza sebe su ostavili ekipe koje su mnogo više dojmile ljubitelje fudbala. Da li namjerno ili ne, Sautgejt je žrtvovao igru za rezultat. Engleska ide jedva, ali prolazi dalje.

Ni autor teksta nije preveliki fan Sautgejta, ali iza njega stoje neki rezultati. Naime, Sautgejt je odveo Englesku do tri polufinala velikih takmičenja. Svi zajedno prije njega su uspjeli doći također do tri polufinala. Ovo mu je drugo polufinale Evropskog prvenstva. Prošli put trofej mu je izmakao zbog penala, sada želi „vratiti fudbal kući“.

Geret Sautgejt rođen je 3. septembra 1970. godine u Votfordu. U igračkoj karijeri je nastupao za Kristal Palas, Aston Vilu i Midlzbro. Kao trener vodio je Midlzbro, U-21 Englesku, a selektor „A“ reprezentacije je od 2016. godine nakon skandala Sema Alardajsa (Sam Allardyce).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.