LIČNOST DANA

Merih Demiral: Heroj i rekorder

Poput Tirama protiv Hrvatske, dao je dva gola za pobjedu svog tima

Demiral: Lansirao Tursku u četvrtfinale. AP

prije 4 dana

Fudbaleri Turske napravili su veliki rezultat i plasirali se u četvrtfinale Evropskog prvenstva. Jedan od najzaslužnijih za to bio je defanzivac Merih Demiral. Kada ste odbrambeni igrač, ne očekujete baš da ćete dati gol, a kamoli dva.

Još ako ste jednim od njih ispisali historiju prvenstva Evrope, onda znate da ste napravili veliku stvar. Takvo nešto uradio je Demiral. On je doveo Tursku u vodstvo protiv Austrije golom u 57. sekundi utakmice, što je bio najbrži pogodak u nokaut-fazi Evropskog prvenstva svih vremena.

Blistao je od sreće Demiral, turski navijači su slavili, a onda je isti igrač poslije nebeskog skoka pogodio i u 59. minuti. Do utakmice s Austrijom imao je ukupno dva gola za Tursku, a onda je u toliko važnom meču dva puta tresao protivničku mrežu.

Kada pričamo o defanzivcima i golovima u bitnim mečevima, sjetimo se legendarnog Lilijana Tirama (Thuram), koji je dao dva gola Hrvatskoj u polufinalu Svjetskog prvenstva 1998. godine (2:1). Bili su to golovi zlata vrijedni za Francuze, baš kao i ovi Demiralovi.

Merih Demiral rođen je 5. marta 1998. godine u Karamurselu, Turska. Prošao je školu Fenera, a onda igrao za B-tim lisabonskog Sportinga, Alanijaspor, Sasuolo, Juventus, Atalantu, a sada je član Al Ahlija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.