KOMENTAR DANA

Konačan odgovor

Je li moglo i moralo drugačije, pitanje je koje će ostati zauvijek lebdjeti nad desetinama hiljada mezarova, grobova širom BiH

Dan nezavisnosti obilježen je samo na dijelu teritorije. Anadolija

Alen Bajramovic

2.3.2023

Još jedan Dan nezavisnosti obilježen je samo na dijelu teritorije ove države, s različitim stavovima o prošlosti, ali i vizijama budućnosti BiH. Događaji koji su prethodili sudbonosnim 29. februaru i 1. martu 1992. godine, ali i oni koji su uslijedili, uglavnom su poznati, pravno verificirani i dokumentirani.

Većinska volja građana svih nacionalnosti, koji svoju budućnost nisu vidjeli u krnjoj Jugoslaviji ili nešto većoj Srbiji, rezultirala je međunarodnim priznanjem BiH. Zbog ratnih zločina počinjenih u okviru plana da se to spriječi, pokušaja stvaranja etnički čistih teritorija, pa i genocidom, kompletan politički i vojni vrh tadašnje Srpske Republike BiH, kasnije RS, osuđen je pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Svoju avanturu platili su i čelnici “Herceg-Bosne”. Ovim činjenicama počinje i završava svako objektivno istraživanje historije 90-tih na ovim prostorima. Sve ostalo su lični, politički, emotivni ili dnevnoj politici i vlastitim pozicijama podređeni stavovi.

Alen Bajramović. Avaz

Od različitih pogleda na prošlost više brine neizvjesna budućnost u koju idemo s kusurom od ratnih politika, oličenim u nekim novim neodgovornim liderima, koji nastavljaju crtati granice i sanjati nedosanjane snove, a 31 godinu poslije svi se, vjerovatno, možemo složiti s tim u tome da je cijena bila previsoka.

Oni koji su na međunarodno priznatom referendumu, na pitanje „Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda – Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“, odgovorili sa „da“, svjesni su da ova zemlja još nije suverena, do kraja nezavisna, a pogotovo da u njoj svi nismo ravnopravni.

Sudionici nelegalnog i nepriznatog plebiscita, koji su bili saglasni da “srpski narod ostane u zajedničkoj državi Jugoslaviji sa Srbijom, Crnom Gorom, SAO Krajinom, SAO Slavonijom, Baranjom i Zapadnim Sremom, te drugim koji se za taj ostanak izjasne”, danas valjda vide da ni Jugoslavije, ni svih SAO-a, ni Crne Gore u zajednici sa Srbijom više nema.

Je li moglo i moralo drugačije, pitanje je koje će ostati zauvijek lebdjeti nad desetinama hiljada mezarova, grobova širom BiH. Možemo li, moramo li drugačije, pitanje je na koje, zbog žrtava i svih onih koji to, slijedeći sulude ideje i kartografe, sutra mogu postati, moramo dati konačan odgovor. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.