KOMENTAR DANA

Pobjeda Sarajeva

Vikić nije kriv. To je znalo cijelo Sarajevo. Cijela država. Pravosudna zajednica. Ko se imalo razumije u pravo i sudske procese

I svi su znali da Vikić nije ni naredio ni učestvovao u ovom zločinu. Avaz

Piše: Miralem Aščić

22.4.2022

Dragan Vikić nije kriv, rekao je jučer državni sudija Zoran Božić obrazlažući presudu kojom je pala teza Tužilaštva BiH da je legendarni komandant odbrane Sarajeva odgovoran za ratne zločine u sarajevskom Velikom parku.

I nije kriv. To je znalo cijelo Sarajevo. Cijela država. Pravosudna zajednica. Ko se imalo razumije u pravo i sudske procese... Od prvog dana mnogo toga nije štimalo. Ali šest dugih godina se čekalo na pravdu.

I svi su znali da Vikić nije ni naredio ni učestvovao u ovom zločinu. Neko jeste, ali on nije.

Treba biti iskren i reći da je neko ubio vojnike JNA, ali teza da je to znao Vikić, u tome učestvovao i to zataškavao bila je suluda pomisao.


Miralem Aščić. Avaz

No, bitka da Vikić dokaže nevinost trajala je od 2016. godine. Skoro šest godina u sudnici su svi svjedoci, ne oni instruirani, tvrdili samo jedno - Vikić nije kriv. Vikić je heroj, a ne zločinac.

I vojnički, hrabro, izdržao je sve uvrede, udarce i optužbe. Istina, sve se odrazilo na njegovo zdravlje. Nije to taj isti Dragan…

Samo on i njegova porodica znaju kako je bilo optužiti čovjeka bez kojeg ne bi bilo ni Sarajeva. Čovjeka koji je za ovaj grad dao sve, a na kraju dobio to da bude progonjen.

To je crna mrlja na adresi onih struktura koje su preko Vikića željele sačuvati sebe. Svoje mentore i nalogodavce. Tužilaštvo je ovdje još jednom ispalo i naivno i oholo, uhvatilo se ukoštac da dokaže nešto za što nije imalo ni najmanji dokaz.

Adresa im je poznata. Obavještajna sarajevska hunta. Ona iza svega stoji. I danas, u miru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.