KOMENTAR DANA

Dokazani zločini

Dovoljno je, bilo gdje, osim u Banjoj Luci i Beogradu, izgovoriti ime Ratka Mladića, pa da sagovornik osjeti prezir

Ratko Mladić. Agencije

Piše: Alen Bajramović

3.6.2021

Ostali su bez najdražih, domova i komšiluka, oduzeta im je budućnost pa čekaju samo trenutak odlaska na bolji i pravedniji svijet. Zato je porodicama žrtava genocida u Srebrenici i Podrinju, Prijedoru i Bosanskoj Krajini, Brčkom i Posavini, Mostaru i Hercegovini, koliko god bila nedovoljna, jedina satisfakcija da najodgovorniji za etnički čiste prostore, mučenja i logore, genocid i masovne grobnice, preostali dio života ne vide ni sunca, ni mjeseca.

Da u tamnicama, u društvu ubica, siledžija i kriminalaca, kojemu i pripadaju, imaju dovoljno vremena da razmisle o svojim odlukama i postupcima, po kojima su njihova imena poznata u cijelom civiliziranom svijetu. Jer dovoljno je, bilo gdje u svijetu, osim u Banjoj Luci i Beogradu, izgovoriti ime Ratka Mladića, pa da sagovornik osjeti prezir dok mu se iz sjećanja vraća slika oficira bez emocija u očima kako se šepuri među srebreničkim civilima i najavljuje osvetu Turcima nakon bune protiv dahija.

Zločinac Mladić će se 8. juna pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove suočiti s konačnom presudom, nakon što je u prvostepenom postupku osuđen na doživotni zatvor. S obzirom na to da ne postoji veća kazna, očekuje se da prvostepena presuda bude i potvrđena, ali njegovo zdravstveno stanje je takvo da je svaka presuda, zapravo, doživotna.

Alen Bajramović. Avaz

Po istom obrascu, izvršeni od Drine do Une, genocid, ubistva, logori, progoni, grobnice i njihovo izmještanje, taoci… njegovi zločini već su dokazani, ali pravda bi bila potpunija kada bi se, osim onih u Srebrenici, zločini u još šest općina za koje je prvostepeno oslobođen, presudili kao genocid. Svoje odgovornosti Mladić je veoma svjestan, jer koji to komandant i kakav to heroj nakon rata 16 godina bježi od odgovornosti, mijenja identitet i krije se k’o miš?!

Presuda Ratku Mladiću - Miloradu Komadiću, njegovom civilnom komandantu Radovanu Karadžiću - Draganu Dabiću, ali i kompletnom civilnom i vojnom rukovodstvu RS važna je zbog budućnosti i generacija koje možda shvate da u njihovim biografijama ne postoji ništa što bi im služilo na čast.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.