KOMENTAR DANA

Domaća zadaća

Potrebno je smanjiti političke tenzije, promovirati pomirenje, reformirati pravosuđe...

Alen Bajramović. Avaz

Piše: Alen Bajramović

8.10.2020

Poruke koje je tokom svoje posjete BiH uputila švedska ministrica vanjskih poslova An Linde (Ann) svjedoče o prijateljstvu i dobronamjernosti diplomate iz zemlje koja je postala novi dom desetinama hiljada naših državljana. Ali ukazuju i na činjenicu da su aktuelne politike na vlasti u BiH svjetlosnu godinu daleko od civiliziranog svijeta, evropskih vrijednosti i dobrobiti vlastitih građana.

Potrebno je smanjiti političke tenzije, promovirati pomirenje, hitno reformirati pravosuđe, preuzeti upravljanje migrantskom krizom, postići napredak u 14 ključnih zadataka koje je pred našu zemlju postavila Evropska komisija, kako bismo naredne godine dobili kandidatski status. Ovo je, u najkraćem, poruka ministrice Linde.

Da nestašne đake u klupama ispred sebe ne bi opteretila prevelikim gradivom, nije pojašnjavala šta bi za državu sa strmoglavim padom u ekonomiji, izraženim siromaštvom, korona katastrofom u zdravstvu, migrantskom krizom koja paralizira njene pojedine dijelove, značio status kandidata za članstvo u EU. A značio bi mnogo, bio bi to početak nezaustavljivog puta ka sigurnosti, pravdi, boljem životu.

Da su barem korak bliže građanima koje navodno predstavljaju domaće političare, ne bi trebalo desetine puta podsjećati na obaveze koje su preuzeli i potrebu da konačno krenemo jedinim putem koji ne vodi u ekonomsku, političku i sigurnosnu katastrofu. Nije bez razloga prva lekcija švedske ministrice glasila: “Smanjite političke tenzije”, jer bilo ih je bezbroj.

Dodikovi referendumi, Izetbegovićeve revizije, Čovićevi Izborni zakon i blokade, svakodnevni sukobi iz rovova u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, možda su im donosili političke poene kod “patriota” u tri naroda, ali stomaci gladnih građana nisu bili puniji niti su redovi pred ambasadama postajali kraći.

Naprotiv! Svakodnevno guranje prsta u tuđe oko, planiranje kako doprinijeti tome da komšiji crkne krava, kako etnički dodatno očistiti torove, srušiti klimavi, zajednički krov, doveli su nas na evropsko dno.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.