ANALIZA "THE ECONOMISTA"

Bilanca nakon 16 godina kancelarke Angele Merkel: "Njemačka srlja u propast"

Spisak pogrešnih odluka je dugačak i svaki put čini malo slabijom Evropsku uniju

Angela Merkel. AP

E. Ć.

prije 16 sati 45 minuta

Da li bi Njemačkoj bilo bolje bez vladavine danas 70-godišnje Angele Merkel? Tom temom pozabavio se ugledni poslovni časopis "The Economist", a ocjena koju je donio je porazna.

Otvaranje granica, postupno ukidanje nuklearne energije, spašavanje eura, korona lokdaun - spisak pogrešnih odluka je dugačak i svaki put čini malo slabijom Evropsku uniju, pišu stručnjaci u “The Economistu” u svojoj kolumni.

Ekonomski bolesnik Evrope

U kolumni se navodi kako je kancelarsko mjesto Merkel sa 16 godina muljanja bez reformi učinilo Njemačku još jednim "ekonomskim bolesnikom Evrope".

Nedostatkom ulaganja u javni sektor kancelarka Merkel je Njemačku dovela u tri opasne ovisnosti. Bez izvoza u Kinu, Savezna Republika Njemačka teško može rasti. Bez SAD ne bi se mogla odbraniti. I treće, ovise o ruskom plinu kako bi održali vlastitu industriju.

U tekstu se navodi kako nisu bili spremni za ruski agresorski rat protiv Ukrajine, a Merkel se trebala nakon invazije na Krim 2014. godine distancirati od Vladimira Putina.

Migracijska politika Angele Merkel 2015. bila je "ljudski hvalevrijedna", ali je dovela do jačanja ekstremne desnice u Njemačkoj i drugdje.

Višemjesečna neaktivnost

Zamjera se i da je kancelarska Merkel "iz puke pogodnosti" zaštitila mađarskog premijera Viktora Orbana od kritika, što je dodatno ubrzalo podjelu Evrope i raspad demokratske kulture.

"Merkeling", odnosno preživljavanje kriza kroz višemjesečnu neaktivnost, sada je postala uobičajena riječ izvan Njemačke, navodi "The Economist".

- Gospođa Merkel vodila je Njemačku kao u neki iluzorni svijet i stavila je u dugi geopolitički i ekonomski drijemež iz kojeg se tek treba probuditi - mišljenja su stručnjaci, prenosi "The Economist".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.