VASILIJ NEBENZJA

Ruski ambasador pri UN-u ismijavao tvrdnje Zapada: Suviše se zamaraju navodnim iranskim, kineskim i korejskim baucima

Južnokorejska obavještajna agencija objavila je da su njeni sjeverni susjedi već poslali 1500 pripadnika specijalnih snaga u istočnu Rusiju

Vasilij Nebenzja. Screenshot

S. S.

prije 3 sata 58 minuta

Ukoliko Sjeverna Koreja pošalje vojnike u Ukrajinu, bio bi to ‘‘opasan i zabrinjavajuć razvoj događaja‘‘, poručile su u ponedjeljak SAD, dok su Južna Koreja i Velika Britanija upozorile na visoku cijenu koju će Moskva platiti Pjongjangu.

- Trenutno vršimo konsultacije s našim saveznicima o mogućim posljedicama tako dramatičnog poteza - rekao je zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Robert Vud pred petnaesteročlanim Vijećem sigurnosti.

Rusija je u početkom 2022. godine napala Ukrajinu. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Pjongjang da priprema 10.000 vojnika kao pomoć Rusiji, a ukrajinski ambasador pri UN-u kazao je Vijeću sigurnosti da bi sjevernokorejski vojnici trebali biti spremni za rat u Ukrajini do 1. novembra.

Južnokorejska obavještajna agencija objavila je da su njeni sjeverni susjedi već poslali 1500 pripadnika specijalnih snaga u istočnu Rusiju gdje bi trebali proći kroz procese aklimatizacije i vojnih priprema.

- Ako je to istina, to označava opasan i zabrinjavajuć razvoj događaja, kao i sve jače vojne veze između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje - poručio je Vud.

Iz Kremlja su odbili dati direktan odgovor na pitanje šalje li im Sjeverna Koreja vojnike da se bore u Ukrajini, no glasnogovornik Dmitrij Peskov napomenuo je da saradnja Moskve i Pjongjanga nije uperena protiv nijedne treće države.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja odgovorio je zapadnim zemljama da se suviše zamaraju ‘‘navodnim iranskim, kineskim i korejskim baucima, od kojih je svaki apsurdniji od prethodnog‘‘.

Britanska ambasadorica Barbara Vudvard smatra ‘‘vrlo vjerovatnim‘‘ da Sjeverna Koreja šalje Rusiji svoje vojnike.

- Što je Putinu teže regrutirati Ruse da budu topovsko meso, to se više oslanja na Sjevernu Koreju u svom ilegalnom ratu. Možemo biti sigurni da će sjevernokorejsko vodstvo zatražiti visoku cijenu zauzvrat - rekla je.

Južnokorejska ambasadorica Jonkok Hvang također predviđa da će Pjongjang imati velika očekivanja od Moskve.

- U pitanju može biti finansijska pomoć ili tehnologija povezana s nuklearnim oružjem - istaknula je.

Sjeverna Koreja je, zbog svog nuklearnog programa, pod sankcijama UN-a od 2006. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.