"PREDUZETI HITNE KORAKE"

Porodice izraelskih talaca blokirale glavnu ulicu u Tel Avivu tražeći razmjenu

Tel Aviv procjenjuje da se u Gazi nalazi još 101 talac od najmanje 239 Izraelaca koji su zarobljeni 7. oktobra 2023. godine

Porodice talaca optužile su premijera Benjamina Netanyahua da je napustio njihove najmilije kako bi zadržao svoju političku poziciju. Anadolija

Anadolija

prije 5 dana

Porodice izraelskih talaca u Gazi blokirale su u subotu dio glavne ulice Ayalon u izraelskoj prijestolnici Tel Avivu, zahtijevajući sporazum o razmjeni talaca s palestinskim frakcijama, javlja Anadolu.

Demonstranti su držali natpise s imenima 101 Izraelca zatočenog u Gazi, pozivajući vlasti da "preduzmu hitne korake da ih vrate nazad".

Porodice talaca optužile su premijera Benjamina Netanyahua da je napustio njihove najmilije kako bi zadržao svoju političku poziciju.

Tel Aviv procjenjuje da se u Gazi nalazi još 101 talac od najmanje 239 Izraelaca koji su zarobljeni 7. oktobra 2023. godine.

Neki od talaca razmijenjeni su sa Tel Avivom tokom privremenog prekida vatre prošlog novembra, dok je palestinska grupa otpora najavila smrt desetina drugih u izraelskim vazdušnim napadima.

Indirektni pregovori između Tel Aviva i Hamasa, uz posredovanje Egipta i Katara uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, dostigli su kritičnu fazu, jer Netanyahu nastavlja genocid u Gazi i insistira na zadržavanju kontrole nad ključnim područjima na jugu i centru enklave, kao što su kao koridori Filadelfija i Necarim.

Hamas zahtijeva potpuno izraelsko povlačenje iz Gaze i nesmetan povratak raseljenih osoba.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja poziva na hitan prekid vatre, Izrael je nastavio brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno oko 42.200 ljudi, većina žena i djece, a više od 98.300 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izraelski napadi raselili su gotovo cijelo stanovništvo teritorije tokom kontinuirane blokade koja je dovela do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.