NEMA BIJEGA

Mobilizacija u Ukrajini: Koncerti i noćni klubovi pod udarom racije

Prema izvještajima TSN-a, određeni broj posjetilaca je priveden i odveden u policijske automobile radi daljnje istrage

Racija u Ukrajini. Platforma X

El. T

prije 2 dana

U petak navečer oko 50 službenika teritorijalno regrutnog centra izvršilo je raciju prije i nakon koncerta grupe Okean Elzy u Sportskoj dvorani u Kijevu.

Oni (TCC) su zaustavljali muškarce prilikom izlaska iz dvorane, provjeravajući njihove vojne dokumente.

Prema izvještajima TSN-a, određeni broj posjetilaca je priveden i odveden u policijske automobile radi daljnje istrage. Šef kijevskog TCC-a, koji je prisustvovao ovom događaju, odbio je komentarisati operaciju, uputivši novinare da se obrate press službi.

Prema izjavama očevidaca i videozapisima, kontrola vojnih dokumenata bila je glavna tačka racije. Osobe s nepravilnostima u dokumentaciji suočile su se s posljedicama kao što su uručenje poziva ili privremeno zadržavanje.

Ovakva pojačana kontrola nad muškarcima sposobnim za vojnu službu dio je novih mobilizacijskih mjera koje su na snazi u Ukrajini, a koje predviđaju stroge kazne za neispunjavanje obaveze ažuriranja vojnih podataka.

Ukrajina se suočava s poteškoćama u postizanju svojih mobilizacijskih ciljeva, što je dovelo do sve odlučnijih mjera od strane regrutnih vlasti. Sukob s Rusijom stavio je veliki pritisak na vojne resurse zemlje, što zahtijeva dodatno jačanje oružanih snaga. Međutim, javni otpor prema mobilizacijskom procesu i izvještaji o zloupotrebama mogu potkopati povjerenje javnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.