DRAMATIČNO

Uragan napravio haos na Floridi: Pušu jaki vjetrovi, gradovi pod vodom i bez struje, ima mrtvih

Uragan uništava Floridu. Pušu iznimno jaki vjetrovi, gradovi poplavljeni, ima mrtvih

Uragan Milton. AP Photo / Marta Lavandier

S. S.

prije 3 sata 38 minuta

Uragan Milton stigao je na Floridu, a iz minute u minutu stižu strašni snimci oluje pete kategorije koja u ovom trenutku pustoši treću najmnogoljudniju američku saveznu državu.

Prema posljednjim podacima hitne službe su prestale s radom, a vatrogasne i policijske jedinice reagirat će, kako tvrde, čim bude sigurno.

Snimka meteorološkog satelita pokazuje tačan trenutak kada je uragan Milton pogodio kopno Floride.

Kako donosi američki Nacionalni centar za uragane vjetrovi Miltona postepeno slabe. Milton je pao na nivo uragana druge kategorije i vjetrovi sada dosežu brzinu od 177 kilometara na sat.

Kako izvještava CNN, u ovom trenutku više od 1,1 milion ljudi na Floridi nema struje.

Voda se naglo povlači iz zaljeva Tampa dok se uragan Milton kreće prema Floridi južno od zaljeva pokazuju svi mjerni instrumenti. Kako izvještava CNN Floridska uprava za hitne situacije apelira na građane da ne hodaju po mjestima s kojih se povukla voda: "Voda će se vratiti kroz nalet oluje. To predstavlja prijetnju opasnu po život!"

Zabilježeno je više smrtnih slučajeva u okrugu St. Lucie na Floridi. Kako kaže CNN-ov dopisnik Brian Todd, Florida se približava najnasilnijoj fazi oluje. 

Razorni vjetrovi uragana Milton nastavljaju se širiti prema unutrašnjosti, stoji u najnovijem izvještaju Nacionalnog centra za uragane (NHC).

Međunarodni aerodrom Tampa zabilježio je stalni vjetar brzine 93 km/h, uz nalet od 150 km/h, izjavio je NHC.

Oluja se sada nalazi oko 95 kilometara južno-jugozapadno od Orlanda i oko 135 kilometara zapadno-jugozapadno od Kape Kanaverala, s maksimalnim stalnim vjetrovima od 160 km/h.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.