IZRAELSKA OFANZIVA

Novi napad na Gazu: Poginulo najmanje 17 osoba

novinar Al Jazeere Moath al-Kahlout rekao je da se situacija na sjeveru "pogoršava", dodajući da su u napadima preko noći stradale i cijele porodice.

Razrušena Gaza. Anadolija

Dž. R.

prije 2 sata 22 minute

Izbjeglički kamp Jabalia u sjevernoj Gazi bio je pod udarom izraelske vojske prilikom čega je stradalo najmanje 17 osoba.

Višestruki napadi

Palestinska agencija za civilnu odbranu saopćila je u nedjelju da je broj poginulih uključivao devetoro djece nakon zračnih napada i pošto je vojska rasporedila tenkove u to područje prvi put nakon nekoliko mjeseci.

Glasnogovornik palestinske civilne odbrane u Gazi Mahmoud Basal dodao je da je Jabalia bila meta višestrukih napada tokom noći, što je rezultiralo mnogim žrtvama. Stanovnici su opisali pojačane napade kao neke od najgorih u posljednjih nekoliko mjeseci.

- Desetine eksplozija od zračnih napada i granatiranja tenkova potresle su tlo i zgrade. Osjećao sam se kao u prvim danima rata - rekao je Raed, 52, iz Jabalije za novinsku agenciju Reuters prije nego što je njegova porodica u nedjelju otišla u grad Gazu.

Pogoršana situacija

Izraelska vojska je saopćila da su njene snage "uspješno" opkolile izbjeglički kamp i da djeluju na tom području.

Vojska je saopćila da je odluka donesena nakon što su obavještajni podaci ukazali na "prisustvo terorista i terorističke infrastrukture u području Jabalije kao i napore Hamasa da obnovi svoje operativne sposobnosti u toj oblasti".

Izvještavajući iz blizine bolnice Kamal Adwan u Jabaliji, novinar Al Jazeere Moath al-Kahlout rekao je da se situacija na sjeveru "pogoršava", dodajući da su u napadima preko noći stradale i cijele porodice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.