AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden o mogućnosti zaustavljanja sveopćeg rata: "Koliko ste uvjereni da neće padati kiša?"

Mislim da to možemo izbjeći, ali imamo još puno toga za uraditi - kazao je

Bajden: Uvijek ćemo zaštititi Izrael. You Tube

Dž. R.

prije 2 sata 28 minuta

Džo Bajden (Joe Biden), američki predsjednik rekao je jutros da ne vjeruje da će doći do "sveopćeg rata" na Bliskom istoku, regiji koja je na rubu zbog izraelskih napada u Gazi i Libanu i eskalacije napetosti Izraela s Iranom, te da se takav rat može izbjeći, ali je potrebno učiniti više da se to osigura.

Izrael pod zaštitom

Bajden je na pitanje novinara koliko je uvjeren da se takav rat može izbjeći, zastao. 

- Koliko ste uvjereni da neće padati kiša? Gledajte, ne vjerujem da će biti sveopćeg rata. Mislim da to možemo izbjeći, ali imamo još puno toga za uraditi - kazao je.

Odgovorio je i bi li poslao američke snage u pomoć Izraelu te potvrdio da su već pomogli Izraelu i da će ga zašititi.

Velika eskalacija

Napetosti između Irana i Izraela zaoštrile su se dok je Izrael vagao opcije kako će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo na Izrael balističkim projektilima u utorak. Iran je izveo napad kao odgovor na izraelsku vojnu akciju u Libanonu, odnosno kao odmazdu za smrt šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Najnovije krvoproliće u desetljećima starom izraelsko-palestinskom sukobu potaknuto je napadom palestinskih militanata Hamasa 7. oktobra 2023., u kojem je ubijeno 1.200 osoba, a oko 250 ih uzeto za taoce, prema izraelskim podacima. U Izraelskom napadu koji je uslijedio na Gazu kojom upravlja Hamas ubijeno je više od 41.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze.

Raseljena Gaza

Raseljeno je gotovo cijelo stanovništvo Gaze, a napad je izazvao krizu gladi i doveo do optužbi za genocid koje Izrael negira.

U nedavnoj vojnoj akciji Izraela u Libanonu ubijeno je stotine, ranjeno hiljade i raseljeno je milion ljudi. Izrael kaže da cilja na libanonske militante Hezbollaha koje podržava Iran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.