RIJEČ ANALITIČARA

Region u iščekivanju izraelskog odgovora: Ide li Bliski istok ka potpunoj katastrofi?

To je ono što svi pitaju, neki spominju i treći svjetski rat, ali u stvarnosti je ovo sukob Irana i Izraela, kaže Avdagić

Užas u Bejrutu. AP

Alen Bajramovic

prije 8 sati 45 minuta

Ljestvica sukoba u tom regionu i dalje se pomjera i čini se da Bliski istok klizi u potpunu katastrofu, kazao je za „Avaz“ vojni analitičar Centra za geostrateška istraživanja i terorizam iz Beograda Vlade Radulović.

Raketni napad

On smatra da se ovaj dio svijeta nalazi na prekretnici, gdje će o razvoju situacije odlučiti potezi koje će u Libanu povući Izrael, kao i to kakav će biti odgovor na iranski raketni napad.

- Odgovor Teherana bio je očekivan zbog svega što se dešavalo u proteklim nedjeljama - od pejdžera, ubistava komandanata Hezbolaha, oni su prosto morali da odgovore, ali su rekli da je to bio odgovor i da su stali. Izrael, s druge strane, najavljuje da će Iran platiti. To je taj drugi moment. Ako se na meti izraelskih raketnih ili vazdušnih udara budu našla naftna ili nuklearna postrojenja, onda sam prilično siguran da nakon toga nema nazad - kaže Radulović.

Radulović: Kakav će biti odgovor. Facebook

Ipak, upitnim smatra koliko je Izrael spreman dublje ulaziti u teritoriju Libana, kao i da oklopne jedinice i pješadija neće ići dalje od pograničnog pojasa.

Totalni rat

Vanjskopolitički analitičar iz Zagreba Denis Avdagić za sada ne vidi opasnost od totalnog rata na Bliskom istoku.

Avdagić: Sukob dvije zemlje. Facebook

- To je ono što svi pitaju, neki spominju i treći svjetski rat, ali, u stvarnosti, ovo je sve vrijeme sukob Irana i Izraela. Sukob Izraela s Hamasom, Hezbolahom, pa i s Hutima, sve je to sukob s proxy snagama Irana. Čak možemo reći da imamo sukob Izraela sa šiitskim snagama, dok suniti promatraju sa strane - kaže Avdagić.

Patnje civila

On ne sumnja da će na najveći napad Irana Izrael snažno odgovoriti, pa će se napadi ipak nastaviti.

- I dosta evropskih vođa je na strani Izraela i dopušta da se stvari odvijaju bez obzira ne velike patnje civila. Gaza je nešto nestvarno u tom kontekstu, ali u svijetu u kojem se traži nekakav novi put, dok Rusija vrši agresiju u Evropi, svi su izgubili taj moralni epitet - ističe Avdagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.