SAD

Potpredsjednički kandidati Volc i Vens se suočili u debati: Prošla je iznenađujuće uljudno

Dvojica suparnika, koji su žestoko napadali jedan drugoga tokom predizborne kampanje, uglavnom su imali srdačan ton

Vens i Volc. AP

FENA

prije 15 sati 2 minute

Demokrata Tim Volc (Walz) i republikanac Džej Di Vens (JD Vance ) sukobili su se na potpredsjedničkoj debati koja je bila iznenađujuće uljudna u posljednjem dijelu ružne izborne kampanje narušene zapaljivom retorikom i dva pokušaja atentata.

Dvojica suparnika, koji su žestoko napadali jedan drugoga tokom predizborne kampanje, uglavnom su imali srdačan ton, dok su svoju vatru čuvali za kandidate koji su na vrhu liste, demokratsku potpredsjednicu Kamalu Haris i republikanskog bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Najnapetija razmjena dogodila se pred kraj debate, kada je Vens- koji je rekao da ne bi glasao za potvrdu rezultata izbora 2020. godine - izbjegao pitanje bi li osporio ovogodišnje glasanje ako Tramp izgubi.

Volc je odgovorio optužujući Trampove lažne tvrdnje o prijevari glasača za poticanje mase koja je 6. januara 2021. napala američki Kapitol u neuspješnom pokušaju da spriječi ovjeru izbora Joea Bidena.

- Još uvijek govori da nije izgubio izbore - rekao je Volc prije nego što se okrenuo Vensu. "Je li izgubio izbore 2020.?"

Vensje opet zaobišao pitanje, umjesto toga optuživši Haris da provodi online cenzuru suprotnih stajališta.

- To je osuđujući neodgovor - rekao je Volc.

Volc, 60, liberalni guverner Minnesote i bivši srednjoškolski profesor, i Vens, 40, pisac bestselera i konzervativni vatreni američki senator iz Ohia, sebe su predstavili kao dva sina američkog središta srednjeg zapada s duboko suprotnim pogledima na probleme koji muče zemlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.