STRADALI VOĐA HEZBOLAHA

Strahuje se od incidenta na dženazi Nasralahu

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je da će dan dženaze biti proglašen nacionalnim praznikom,

Liban nakon eksplozija. AP Photo/Hassan Ammar

S. S.

prije 4 sata 12 minuta

Bombe teške više od ukupno 80 tona korištene su u izraelskom zračnom napadu u kojem je ubijen vođa proiranske milicije Hezbolaha, Hassan Nasralah, u Bejrutu. Tijelo vođe Hezbolaha izvučeno je iz ruševina te se sada priprema dženaza.

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je da će dan dženaze biti proglašen nacionalnim praznikom, s trodnevnom službenom žalosti koja počinje danas, prenosi britanski Telegraph.

Veliki incidenti

Iako šiitski musliman, bio je cijenjen u cijelom palestinskom svijetu i mnogi su ga smatrali pan-arapskim vođom, prenosi The Telegraph. Njegova dženaza, kao i mnogi njegovi televizijski govori, vjerovatno će privući znatnu pozornost u cijeloj regiji, a protuizraelske snage mogle bi ga iskoristiti kao mjesto okupljanja. Brojni su oni koji strahuju od velikih incidenata prilikom dženaze koja će zasigurno okupiti mase ljudi. Jedna iskra mogla bi zapaliti i rastuće tenzije između pristalica Hezbolaha i onih koji se zalažu za sekularni Liban. U svakom slučaju dženaza Hasana Nasralaha bit će visokorizični događaj od kojeg strahuju svi nezavisni posmatrači.

Nasralah je ubijen u petak u izraelskom zračnom napadu na kompleks koji se nalazi ispod stambenih zgrada u predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta. Hezbolah jedan je od najvažnijih saveznika Irana u borbi protiv njihovog zajedničkog neprijatelja Izraela.

Izraelski dužnosnik rekao je za The Telegraph da su specijalne jedinice gađale vojnu infrastrukturu Hezbolaha, uključujući lokacije oružja te zapovjedne i kontrolne centre.

- Pitanje je sada što će SAD učiniti i samo se nadam da se SAD neće umiješati i povući nas nazad - rekao je i dodao: "SAD nije učinio ništa osim što se miješao, kako s Hamasom u Gazi, tako i s Hezbolahom u Libanu, te nas SAD diplomatski koče dok mi trebamo vojno napredovati, ako želimo imati ikakve šanse poraziti Hezbolah i vratiti građane sjevera.”

SAD isprva su se potrudile poreći umiješanost u ubistvo Nasralaha, što je razljutilo mnoge Izraelce. Od tada se govori da će njegovo ubojstvo donijeti "mjeru pravde" njegovim žrtvama, uključujući mnoge građane SAD-a.

Dok Izrael i dalje šuti o svojim kopnenim operacijama, Endrju Foks, bivši časnik britanske vojske, rekao je da oni vjerovatno ciljaju poznate položaje Hezbolaha i pokušavaju očistiti mjesta za lansiranje projektila. Ali postoje i značajni rizici.

Kršenje rezolucije

Visoki dužnosnik IDF-a rekao je za The Telegraph da je operacija bila neophodna jer je Hezbolah prekršio rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, kojom je okončan posljednji rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

Podsjetimo, Benjamin Netanjahu nazvao je Hasana Nasralaha "središnjim motorom" iranske "osovine zla" i potvrdio da Izrael stoji iza njegovog ubistva.

- On i njegovi ljudi bili su arhitekti plana za uništenje Izraela. Nema mjesta u Iranu ili na Bliskom istoku koje duga ruka Izraela neće dosegnuti, a danas ste se mogli uvjeriti u istinitost ovih mojih riječi - izjavio je izraelski premijer.

Ovo ubistvo povezao je i sa situacijom u Gazi, tvrdeći kako postoje veće šanse da Hamas oslobodi izraelske taoce ako vidi da je Hezbolah oslabljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.