ZRAČNI NAPAD

Izrael napao stambene zgrade u centru Bejruta, ubijena tri palestinska lidera

Izraelski dron gađao je stan u zgradi na putu koji povezuje Bejrut sa Međunarodnim aerodromom “Rafik Hariri“

Izrael napao stambene zgrade. Anadolija

Anadolija

prije 15 sati 26 minuta

Izraelske snage izvele su u ponedjeljak rano ujutru zračni napad na oblast Kola u centru Bejruta, prvi takav napad na glavni grad Libana od početka sukoba s Hezbollahom u oktobru prošle godine.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolu, izraelski dron gađao je stan u zgradi na putu koji povezuje Bejrut sa Međunarodnim aerodromom “Rafik Hariri“.

Napad je izazvao požar u stanu, a ekipe vatrogasaca uspjele su ga staviti pod kontrolu.

Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) kasnije je potvrdila da su u napadu dronom ubijena tri njihova lidera: Mohammed Abdel Aal, član političkog biroa i šef vojnog i sigurnosnog odjeljenja; Imad Ouda, vojni komandant u Libanu, i Abdel Rahman Abdel Aal, čija funkcija nije navedena.

Kako piše list "Israel Hayom", izraelska vojska je saopštila da je izvela napad u Bejrutu i pogodila ciljeve Hezbollaha u dolini Bekaa, ne iznoseći detalje.

Izraelska avijacija je u ponedjeljak izvela napade na uporišta Hezbollaha na jugu Bejruta i u južnom Libanu.

Libanska Nacionalna novinska agencija (NNA) javila je da je Izrael također prvi put izveo zračni napad na izbjeglički kamp El-Buss u blizini Tira u južnom Libanu. Hamas je saopštio da su u napadu ubijeni Fateh Sharif, komandant grupe u Libanu, kao i njegova supruga, kćerka i sin.

Izraelski avioni su tokom noći pogodili i gradove Ebba i područje između Zebdine i Choukine u južnom Libanu.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da je u izraelskim napadima na južne okruge Tir i Bint Jbeil ubijena 21 osoba, a povrijeđeno 125.

Izrael je od 23. septembra započeo najintenzivniji napad na Liban otkako su sukobi s Hezbollahom počeli prije skoro godinu dana.

U napadima na Liban ubijeno je najmanje 916 osoba, uključujući žene i djecu, a povrijeđeno je 2.709, saopštile su libanske vlasti.

Strahovi od šireg regionalnog rata intenzivirali su se nakon izraelskog ubistva nekoliko lidera Hezbollaha, posebno generalnog sekretara Hassana Nasrallaha.

Nasrallah je ubijen u vazdušnom napadu u petak uveče tokom kojeg je Izrael navodno bacio 85 tona bombi na metu u naselju Haret Hreik, uporištu Hezbollaha u južnom Bejrutu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.