BEJRUT

Izraelska vojska objavila da je pogodila skladište oružja Hezbolaha

Požari bjesne satima u Bir Hasanu, u južnom predgrađu Bejruta nakon zračnog napada na zgradu.

Napad na Liban. AP Photo/Hassan Ammar

Anadolija

prije 2 sata 32 minute

Izraelska vojska objavila je da je pogodila skladište oružja Hezbolaha ispod civilnih zgrada u južnim predgrađima Bejruta u zračnim napadima tokom protekle noći. Libanska grupa je, međutim, negirala navode da se oružje nalazilo u civilnim zgradama koje su bile mete napada.

Dopisnik agencije Anadolu izvještava da su borbeni avioni izveli više od 40 uzastopnih napada kasno u petak koji su izazvali velike požare i razaranja u više područja u najvećem napadu od izraelskog napada na Liban 2006. godine.

Požari bjesne satima u Bir Hasanu, u južnom predgrađu Bejruta nakon zračnog napada na zgradu. Izraelska vojska je saopštila da su borbeni avioni napali nove ciljeve Hezbollaha u Bejrutu. Također se navodi da su izveli nove zračne napade i na područje doline Bekaa u istočnom Libanu. Dopisnik agencije Anadolu potvrdio je da je Izrael izveo niz intenzivnih napada na različite lokacije u regiji Bekaa.

Libanska nacionalna novinska agencija izvijestila je o intenzivnim letovima izraelskih aviona iznad mnogih sela okruga Tire i Bint Jbeil u južnom Libanu. Također se dodaje da je izveden izraelski napad na četvrt Faqra u Mount Libanu, u centralnom Libanu. Izraelska vojska je ranije gađala zgrade u oblastima Kafaat, Choueifat, Hadath i Laylaki, kao i na južni grad Tir i istočnu libansku regiju Bekaa, tvrdeći da su pogodili ciljeve Hezbollaha. Izraelski avioni izveli su žestoke napade u petak uvečer na južna predgrađa Bejruta, tvrdeći da su pogodili glavni štab Hezbolaha.

Nakon zračnih napada, izraelski mediji su objavili da vojska provjerava da li se šef Hezbollaha Hasan Nasralah nalazi unutar ciljanog područja. Ministarstvo zdravlja Libana potvrdilo je da je u zračnom napadu na južno predgrađe Bejruta poginulo šest osoba, a 91 je ranjena.

Izraelska vojska, koja od 8. oktobra prošle godine nastavlja kontrolisane sukobe s Hezbolahom, od 23. septembra je izvela stotine zračnih napada na gradove na jugu Libana, kao i na regije Bekaa i Baalbek. Prema libanskim vlastima, u zračnim napadima poginulo je više od 780 ljudi, dok je skoro 150.000 raseljeno zbog bombardovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.