HITAN POZIV

Britanska vlada pozvala svoje državljane da odmah napuste Liban

Ministarstvo je u saopćenju naglasilo hitnu potrebu da britanski državljani rezervišu mjesta već na sljedećim dostupnim letovima iz Libana

Liban. Anadolija

Anadolija

prije 12 sati 42 minute

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije izdalo je u petak hitan poziv britanskim državljanima u Libanu da što prije napuste tu zemlju, navodeći kao razlog rastuću zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosne situacije u regiji, javlja Anadolu.

Ministarstvo je u saopćenju naglasilo hitnu potrebu da britanski državljani rezervišu mjesta već na sljedećim dostupnim letovima iz Libana.

- Radimo na povećanju kapaciteta i osiguranju mjesta za povratak britanskih državljana - navodi se.

Ministarstvo je također savjetovalo britanske državljane da registruju prisustvo u Libanu kako bi bili informisani o najnovijim dešavanjima u zemlji.

Izraelska vojska objavila je večeras da je izvela zračni napad na lokaciju za koju tvrdi da je glavni štab Hezbollaha u regiji Dahieh južno od Bejruta.

Izraelski mediji navode da je generalni sekretar Hezbollaha Hassan Nasrallah također bio meta napada.

Najmanje dvije osobe su ubijene, a 76 je povrijeđeno u najnovijim izraelskim napadima na Bejrut, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Libana.

Kako je objavila libanska novinska agencija NNA, četvrt Hureyk u regiji Dahieh, na jugu Bejruta bila je na meti zračnih napada. Dodaje se da su izraelski borbeni avioni bombardovali mnoge objekte u regionu Dahieh.

Istaknuto je da je u napadima uništeno šest zgrada u regiji i da su iz bolnica pozvali građane da doniraju krv.

Izraelska vojska, koja od 8. oktobra prošle godine nastavlja kontrolisane sukobe s Hezbollahom, od 23. septembra je izvela stotine zračnih napada na gradove na jugu Libana, kao i na regije Bekaa i Baalbek.

Prema libanskim vlastima, u zračnim napadima poginulo je 775 ljudi, dok je skoro 150.000 raseljeno zbog bombardovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.