IDUĆE SEDMICE PRED SUDOM

Milano se priključio pozivima da se Berluskoni ukloni iz naziva aerodroma

Gradonačelnik Milana Beppe Sala izjavio je da se grad priključio pozivima drugih općina da se promijeni naziv koji je odredio Rim

Berlusconi. Twitter

El. T

jučer

Ministar saobraćaja iz krajnje desnice Mateo Salvini (Matteo) forsirao je i odobrio naziv kojemu su se snažno protivili stanovnici Milana.

Spor u vezi zračne luke Silvio Berluskoni (Berlusconi) u Italiji dobio je nastavak kada je i grad Milano zatražio da se promijeni naziv aerodroma koji nosi ime pokojnog italijanskog premijera i medijskog mogula poznatog po skandalima.

Gradonačelnik Milana Beppe Sala izjavio je da se grad priključio pozivima drugih općina da se promijeni naziv koji je odredio Rim.

Italijanski mediji prenose da bi se postupak pred administrativnim sudom mogao održati iduće sedmice.

Ministar saobraćaja iz krajnje desnice Matteo Salvini forsirao je i odobrio naziv kojemu su se snažno protivili stanovnici Milana.

Desničarska stranka Forza Italia, koju je utemeljio Berluskoni, dio je vladajuće koalicije premijerke Giorgie Meloni.

Sala, gradonačelnik iz stranke lijevog centra, tvrdi da se prema zakonu aerodrom može imenovati samo prema javnim osobama od čije je smrti prošlo deset i više godina, prenosi Hina.

Nekadašnjoj zračnoj luci Malpensa, oko 50 kilometara od grada, u junu je službeno promijenjen naziv u aerodrom Silvio Berlusconi.

Berluskoni je umro u junu 2023. u 86. godini. Nekretninski poduzetnik koji je postao medijski mogul osnovao je vlastitu konzervativnu stranku Forza Italia 1990-ih i krenuo u politiku. Dugo godina je bio i na čelu nogometnog kluba AC Milan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.