UOČI IZBORA

Nova anketa o Donaldu Trampu i Kamali Haris: Tijesna utrka u ključnoj državi

Ovo su rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je provedeno na 2.437 ispitanika od 11. do 16. septembra

Tramp i Haris u utrci za predsjednika SAD. AP / Screenshot

E. Ć.

prije 7 sati 11 minuta

Američka potpredsjednica Kamala Haris (Harris) i bivši predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) i dalje su izjednačeni, sedam sedmica uoči predsjedničkih izbora 5. novembra.

Ovo su rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je provedeno na 2.437 ispitanika od 11. do 16. septembra za "The New York Times", "The Philadelphia Inquirer" i "Siena College". 

Blaga prednost

Inače, margina pogreške je tri postotna boda, a rezultati ukazuju i na tijesnu utrku u ključnoj državi Pensilvaniji.

U Pensilvaniji, jednoj od sedam ključnih država koje mogu glasati za jednu ili drugu stranu, Haris je zadržala prednost od četiri postotna boda i vodi s 50 prema 46 posto, s marginom pogreške od 3.8 postotnih bodova, po ispitivanju "The New York Times".

Rezultati ankete. The New York Times

Odvojeno ispitivanje za "The Washington Post" ukazalo je na tijesnu utrku u toj državi, koja bi uz Arizonu, Georgiju, Mičigen, Nevadu, Sjevernu Karolinu i Viskonsin mogla odrediti rezultat zbora. Ispitanici u Pensilvaniji, njih 1.003, izjasnili su se 48 posto za Haris, a 47 posto za Trampa, uz marginu pogreške od 3.6 bodova.

"Zaštita nacionalne slobode"

Većina ispitanika rekla je za "The Post" da su "izuzetno motivirani" glasati i da im je očuvanje američke demokracije "izuzetno važno". No podijeljeni su u pogledu kandidata koji bi najbolje zaštitio nacionalne slobode pa ih se 48 posto izjasnilo za Haris, a 45 posto za Trampa.

Ispitivanje za The NYT/Inquirer/Sienu također je pokazalo da je američka demokracija važno pitanje za birače, uz ekonomiju, pobačaj i imigraciju. Potpora za dvoje kandidata otprilike je podjednaka.

Ispitivanje Ipsosa za Reuters prošle sedmice pokazalo je da Haris vodi s pet postotnih bodova, odnosno da je podržava 47 posto ispitanika, a Traumpa 42 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.