POPLAVE

Dunav se izlio u Mađarskoj, voda došla do parlamenta u Budimpešti

Prema prognozama, vodostaj Dunava u Budimpešti dosegnut će vrhunac za vikend

Izlio se Dunav u Mađarskoj. Screenshot

E. T.

prije 9 sati 3 minute

U dijelovima Mađarske došlo je do izlijevanja Dunava iz korita, a na fotografijama koje su objavile svjetske agencije vidi se da je voda došla i do zgrade mađarskog parlamenta u Budimpešti.

Prema prognozama, vodostaj Dunava u Budimpešti dosegnut će vrhunac za vikend. Očekuje se da bi mogao dosegnuti visinu od oko 850 centimetara. Jutros su poplavljeni dijelovi Budimpešte.

Podsjetimo, poplave koje su pogodile središnju Europu u najmanje dva desetljeća ostavile su trag razaranja od Rumunjske do Poljske, s blatom i ruševinama u gradovima, uništenim mostovima, potopljenim automobilima te ostavljajući vlastima i ljudima račune za štete koje će se mjeriti milijardama dolara, piše agencija Reuters.

"Zbog obilnih kiša i poplava situacija je kritična u cijeloj srednjoj Europi", objavio je mađarski premijer Viktor Orban u objavi na društvenoj platformi X-u. Po Orbanovim, riječima najteža faza obrane trajat će do sljedećeg četvrtka. Vrhunac poplavnog vala u Mađarskoj trajat će sve dok val ne prijeđe u Srbiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.