ODLUKE

Njemačka je prestala da odobrava izvoz ratnog oružja u Izrael

Međutim, ove godine su odobrenja pala, a od januara do 21. augusta dato je samo 14,5 miliona eura

AFP

FENA

prije 9 sati 43 minute

Njemačka je obustavila novi izvoz ratnog oružja u Izrael dok se bavi pravnim izazovima, prema analizi podataka Reutersa i izvoru bliskom Ministarstvu ekonomije.

Izvor blizak ministarstvu citirao je jednog visokog vladinog zvaničnika koji je rekao da je obustavljen rad na odobravanju dozvola za izvoz oružja u Izrael zbog pravnog i političkog pritiska pravnih slučajeva u kojima se tvrdi da je takav izvoz iz Njemačke prekršio humanitarno pravo.

Ministarstvo ekonomije saopćilo je u četvrtak da zabrana izvoza oružja u Izrael nije postojala i neće je biti, a odluke se donose od slučaja do slučaja nakon pažljivog pregleda, dodajući da su međunarodno pravo, vanjska i sigurnosna politika ključni faktori u njihovim procjenama.

- Nema bojkota njemačkog izvoza oružja protiv Izraela - rekao je glasnogovornik vlade u srijedu, komentirajući izvještaj.

Njemačka je prošle godine odobrila izvoz oružja u Izrael u vrijednosti od 326,5 miliona eura, uključujući vojnu opremu i ratno oružje, što je desetostruko povećanje u odnosu na 2022. godinu, prema podacima Ministarstva ekonomije, koje odobrava izvozne dozvole.

Međutim, ove godine su odobrenja pala, a od januara do 21. augusta dato je samo 14,5 miliona eura, prema podacima Ministarstva privrede u odgovoru na poslaničko pitanje.

Od toga na kategoriju ratnog oružja otpada svega 32.449 eura.

U svojoj odbrani od dva slučaja, jednog pred Međunarodnim sudom pravde i jednog u Berlinu koje je pokrenuo Evropski centar za ustavna i ljudska prava, vlada je saopćila da se ratno oružje nije izvozilo ni po jednoj licenci izdatoj od Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, osim rezervi za dugoročne ugovore, dodao je izvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.