EKSPLOZIJE U LIBANU

Oglasila se japanska firma: Te voki-tokije ne proizvodimo od 2014.

Ne mogu utvrditi jesu li krivotvoreni ili su isporučeni iz ICOM-a

IC-V82 je ručni radio. Društvene mreže

N. Aj.

prije 13 sati 44 minute

Japanska firma ICOM rekla je da je model njenog voki-tokija povezan s eksplozijama u Libanonu ukinut prije deset godina te ne može utvrditi jesu li krivotvoreni ili su isporučeni iz njene kompanije.

- IC-V82 je ručni radio koji se proizvodio i izvozio, uključujući u Bliski istok, od 2004. do oktobra 2014. Prestao je s proizvodnjom prije otprilike 10 godina i od tada ga naša firma više nije isporučivala - navodi se u saopćenju.

Iz ove kompanije je rečeno da je proizvodnja baterija u uređajima također obustavljena i da "hologramski pečat za prepoznavanje krivotvorenih proizvoda nije pričvršćen, tako da nije moguće potvrditi je li proizvod isporučen iz njihove firme".

ICOM je rekao da se svi njegovi radijski uređaji proizvode u prefekturi Vakajama pod strogim nadzorom kako bi se osiguralo da se "nikakvi dijelovi osim onih koje je specificirala firma ne koriste u proizvodu". 

- Svi naši radiouređaji proizvedeni su u istoj tvornici i ne proizvodimo ih u inozemstvu - navedeno je.

Također je navedeno da se proizvodi za prekomorska tržišta prodaju isključivo preko ovlaštenih distributera i da se provodi "stroga kontrola izvoza" na temelju vladinih sigurnosnih trgovinskih propisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.