ZAMALO SE SUDARILI

Kinezi se hvale na internetu: Objavili video presretanja australskog aviona

Australsko ministarstvo obrane izjavilo je da je upoznato s neprovjerenim videom

Kinezi objavili video. Screenshot

E. T. / Index.hr

prije 18 sati 32 minute

Narodna oslobodilačka vojska objavila je videozapis incidenta iz 2022. godine, koji prikazuje kineski borbeni avion J-16 kako presreće "neprijateljski" australski nadzorni zrakoplov P-8 Poseidon dok je provodio rutinsku patrolu u međunarodnom zračnom prostoru, piše ABC.

Tokom susreta iznad Južnog kineskog mora, kineski avion letio je blizu australskog aviona, ispaljujući signalne rakete, a zatim se prepriječio ispred njega i ispustio "sjenilo" u njegovu putanju, a to što je ispustio uključuje aluminijske fragmente koji su uvučeni u motor P-8.

Više od dvije godine nakon "opasnog" presretanja, kineska vojska emitirala je videozapis događaja kao dio dokumentarca Narodne oslobodilačke vojske, u kojem je pilot J-16 opisao suočavanje s "jakim neprijateljem, tvrdim protivnikom" i izjavio da nije bio uplašen.

Prema propagandnom filmu Narodne oslobodilačke vojske, prikazanom na kineskoj državnoj televiziji, prema australskom avionu ispaljena je i "svjetleća infracrvena bomba", iako ABC nije mogao potvrditi ovu tvrdnju.

Australsko ministarstvo obrane izjavilo je da je upoznato s neprovjerenim videom koji navodno prikazuje incident iz 2022. godine i naglasilo da Australija već desetljećima provodi aktivnosti nadzora mora u toj regiji "u skladu s međunarodnim pravom".

U videozapisu na kineskom jeziku, pilot Narodne oslobodilačke vojske govorio je o tome kako je prišao "sa strane [australskog zrakoplova] i malo se nagnuo naprijed kako bi me izravno vidjeli". "Postupno se približavam, prisiljavam ga da se udalji od naše granice", rekao je.

"Nakon što sam to učinio, promijenio je smjer, nastavio kružiti, vraća se prema našim teritorijalnim vodama", kaže. "Suočavajući se s jakim neprijateljem, tvrdim protivnikom, ne smijete se bojati – pobijediti neprijatelja na nebu, sada to bolje razumijem."

Pilot Narodne oslobodilačke vojske tada je citirao vojnu izreku – "Onaj tko je hrabriji kada se sretnu na uskoj cesti, pobijedit će".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.