EKSPLOZIJE PEJDŽERA

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić za "Avaz": Napad u Libanu predstavlja prekretnicu u modernom ratovanju

Svjetska obavještajna zajednica zatečena je ovim događajem koji je prouzrokovao gotovo istovremene eksplozije ručnih pejdžera

Mušić: Prilagoditi svoje sigurnosne procedure. Screenshot / Facebook

Alen Bajramovic

jučer

Devet ubijenih i oko 3.000 povrijeđenih osoba, bilans je nezapamćene operacije izraelske tajne službe, koja je prema do sada raspoloživim informacijama u komunikacijske uređaje – pejdžere postavila eksploziv, a potom ga u određenom terminu detonirala. 170 osoba je u kritičnom stanju.

Svjetska obavještajna zajednica zatečena je ovim događajem koji je prouzrokovao gotovo istovremene eksplozije ručnih pejdžera, koje su koristili pripadnici Hezbolaha i osobe koje su bile povezane sa tom organizacijom, kaže bh. stručnjak za sigurnost Safet Mušić.

Prvi put dokazano u praksi

- Od ranije je u vojnoobavještajnim krugovima poznato da je moguće postaviti eksploziv u mobitele i aktivirati ga daljnskim načinom. Također su postojale i teorije da se mogu istovremeno uništiti sredstva komunikacije koje koriste neprijateljske snage. Međutim, to je sada po prvi puta dokazano u praksi – kaže Mušić.

Prema informacijama svjetskih medija, na uređajima je logo tajvanske kompanije Gold Apollo, ali ih je, po svemu sudeći, proizvela firma iz Mađarske, koja je imala pravo koristiti njen zaštitni znak.

- Nažalost, podaci govore da su stradali i nedužni, pa čak i djeca, što opet govori o opravdanosti ovakvog načina ratovanja. Zvaničnici država pogođenih ovim smrtonosnim napadom su ga već ocjenili kao terorističko djelo. Ostaje da se vidi da li će UN provoditi neku vrstu istrage. 

Savremene tehnologije

Kako god, ovaj napad je po obimu, načinu i posljedicama zasigurno jedna prekretnica kada se govori o modernom ratovanju. 

Većina država će sada morati prilagoditi svoje sigurnosne procedure i protokole u korištenju savremene komunikacijske tehnologije, neke druge će pokušati razvijati sopstvene slične strategije, a nažalost nećemo moći izbjeći ni korištenje sličnih znanja u nezakonitim ili kriminalnim aktivnostima – ističe Mušić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.