FILMSKI FESTIVAL TORONTO

Kontroverzni dokumentarac o Rusima u ratu će ipak biti prikazan

Rediteljica je rekla da je ovo "antiratni dokumentarac" koji prikazuje "obične ljude"

Okupili se demonstranti. Hollywood reporter

Dž. R.

prije 2 dana

Dokumentarni film koji je izazvao kontroverze "Russians at War" (Rusi u ratu), bio je skinut s programa filmskog festivala u Torontu (TIFF) zbog prijetnji, ipak će biti prikazan uprkos protestima.

Izazvao bijes

Festival je završen u nedjelju navečer, ali dvije projekcije tog filma koji je izazvao polemike predviđene su danas u TIFF Lightboxu, gradskom kulturnom centru, objavio je TIFF.

Otkad je prikazan na venecijanskoj Mostri, ovaj film rusko-kanadske rediteljice koji daje glas ruskim vojnicima izazvao je bijes ukrajinskih kulturnih i političkih krugova koji ga vide kao "rusku propagandu".

Prošle sedmice festival u Torontu skinuo je s programa film koji je trebao imati sjevernoameričku premijeru, što je bila "odluka bez presedana". Ali organizatori su obećali prikazati film "kada to bude sigurno".

- Upornost TIFF-a da služi kao platforma za dijeljenje ruske propagande je nezamisliva. Uprkos svim pozivima da se prestanu opravdavati ruske ubice i silovatelji, oni i dalje žele prikazati ovaj dokumentarac pod krovom festivala - osudila je ukrajinska ambasadorica u Kanadi Julija Kovaliv.

Intervencija odbora

Dodala je da poziva upravni odbor TIFF-a da intervenira.

Za ovaj dokumentarac rediteljica Anastasia Trofimova provela je nekoliko mjeseci unutar ruske postrojbe na ukrajinskom ratištu, skupljajući svjedočanstva vojnika iz kojih je snimila film.

Rekla je da je njen film "antiratni dokumentarac" koji prikazuje "obične ljude".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.