ČESTO KOMENTIRAO POLITIKU

Ko je atentator na Trampa: Izdao knjigu, bio uključen u regrutaciju vojnika, imao kriminalni dosije

Ovo je priča o dobru protiv zla, rekao je Raut

Raut: Dao sam sve za Ukrajinu. X

Dž. R.

prije 3 dana

Osumnjičeni za pokušaj atentata na Donalda Trampa (Trump) je 58-godišnji Rajan Vezli Raut (Ryan Wesley Ruth) s Havaja.

Navodi o napadima

BBC Verify pronašao je profile na društvenim mrežama koji odgovaraju tom imenu. Oni pokazuju da je Raut pozvao strane borce da odu u Ukrajinu kako bi se borili protiv ruskih snaga. Na njegovom profilu također postoje propalestinske, protajvanske i antikineske poruke, uključujući navode o kineskom "biološkom ratovanju" i spominjanje covida-19 kao "napada".

Raut, koji nije imao vojnog iskustva, rekao je New York Timesu 2023. da je otputovao u Ukrajinu odmah nakon početka ruske invazije 2022. kako bi pronašao vojne regrute među afganistanskim vojnicima koji su pobjegli od talibana. 

- Vjerojatno možemo kupiti neke pasoše preko Pakistana budući da je to tako korumpirana zemlja - rekao je.

Čini se da je bio uključen u regrutaciju još ovog ljeta.

- Vojnici, molim vas, nemojte me zvati. Još uvijek pokušavamo pridobiti Ukrajinu da prihvati afganistanske vojnike i nadamo se da ćemo dobiti neke odgovore u narednom periodu... Molim vas za strpljenje - napisao je na Facebooku u julu.

Raut je u junu 2022. razgovarao i s rumunjskom podružnicom Newsweeka, također o naporima da regrutira dobrovoljce u Međunarodnu legiju odbrane Ukrajine, jedinicu ukrajinskih kopnenih snaga. 

- Za mene je mnogo svjetskih sukoba sivo, ali ovaj je definitivno crno-bijeli. Ovo je priča o dobru protiv zla - rekao je tada Raut. 

Objavio knjigu

Prošle godine je sam izdao knjigu u kojoj detaljno opisuje svoje napore da podrži Ukrajinu. U knjizi od 291 stranice, Rut je opisao svoje razočaranje ratom u Ukrajini, koji je nazvao "nepobjedivim".

U knjizi je također raspravljao o talibanskom preuzimanju vlasti u Afganistanu i političkoj situaciji u Tajvanu, koji je suočen sa sve većim vojnim prijetnjama iz Kine. Knjiga, objavljena na Amazonu bez navedenog izdavača, naslovljena je: "Ukraine's Unwinnable War: The Fatal Flaw of Democracy, World Abandoning and the Global Citizen-Taiwan, Afghanistan, North Korea and the end of Humanity."

U njoj Raut opisuje kako je putovao do poljsko-ukrajinske granice u pokušaju da se prijavi u rat - ali "u 56. godini života bez ikakvog vojnog iskustva osoblje ga je nevoljno odbilo".

Umjesto toga, kako piše, pokušao je angažirati više boraca za ratne napore — otputovao je u Kijev i postavio improvizirani volonterski centar na Trgu nezavisnosti prije nego što ga je policija rastavila.

Komentirao politiku

Tada je, kako piše, proveo nekoliko mjeseci kampirajući u znak protesta na raznim lokacijama po gradu. 

- Dao sam svaki djelić motivacije i energije koju sam mogao prikupiti za Ukrajinu i ostao sam praznih ruku - rekao je, opisujući svoje navodne neuspješne pokušaje da napravi bespilotne letjelice za ukrajinsku vojsku s timom međunarodnih inženjera.

Kako piše CNN, na društvenim mrežama često je komentirao politiku i aktualna događanja, povremeno kritizirajući Trampa.

U objavi na X-u u aprilu napisao je da bi se Bajdenova (Biden) kampanja trebala "zvati nešto poput KADAF-a. Držite Ameriku demokratskom i slobodnom. Trumpovi bi trebali biti MASA … učinite Amerikance opet robovima. DEMOKRATIJA je na glasačkom listiću i ne možemo izgubiti".

U junu 2020. Raut je rekao da je glasao za Trampa 2016., ali da je u međuvremenu povukao podršku bivšem predsjedniku.

- Ja i svijet smo se nadali da će predsjednik Tramp biti drugačiji i bolji od ostalih kandidata, ali svi smo bili jako razočarani i čini se da postaje sve gori i propada. Bit će mi drago kad odeš - napisao je tada.

Kriminalni dosije

Rani izvještaji sugeriraju da je Raut imao kriminalni dosije. Prema izvorima CBS-a, Raut je optužen i osuđen za brojna kaznena djela u okrugu Guilford u Sjevernoj Karolini između 2002. i 2010. godine.

Kaznena djela uključuju nošenje skrivenog oružja, opiranje hapšenju, vožnju s oduzetom dozvolom, krađe te izazivanje nesreće i bijeg s mjesta nesreće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.