IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

Bajden i Haris se hitno oglasili nakon pokušaja ubistva Trampa

Aktuelni predsjednik i potpredsjednica osudili su političko nasilje

Bajden i Haris. AP

N. H.

prije 2 dana

Nakon jučerašnjeg atentata na Donalda Trampa (Trump), jedna od prvih osoba koja je osudila ono što se desilo bila je njegova protivkandidatkinja na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris (Harris) osudila je "političko nasilje" i obećala da će osigurati da Tajna služba ima "sve potrebne resurse" za ispunjenje svoje misije.

- Duboko sam uznemirena zbog mogućeg pokušaja atentata na bivšeg predsjednika Trampa danas. Dok prikupljamo činjenice, želim da budem jasna: osuđujem političko nasilje. Svi moramo dati svoj doprinos kako bismo osigurali da ovaj incident ne dovede do još više nasilja - rekla je Haris u izjavi objavljenoj kasno u nedjelju.

Također, oglasio se i aktuelni američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

- Osumnjičeni je u pritvoru, i pohvaljujem rad Tajne službe i njihovih partnera iz agencija za sprovođenje zakona zbog njihove budnosti i napora da bivšeg predsjednika i one oko njega održe sigurnim - rekao je Bajden u izjavi, dodajući da mu je „lakše“ što je republikanski predsjednički kandidat „nepovrijeđen“.

- U toku je aktivna istraga ovog incidenta dok agencije za sprovođenje zakona prikupljaju više detalja o tome šta se dogodilo - rekao je Bajden.

- Kao što sam mnogo puta rekao, nema mjesta za političko nasilje niti bilo kakvo nasilje u našoj zemlji, i dao sam nalog svom timu da nastave da osiguraju da Tajna služba ima sve resurse, sposobnosti i zaštitne mjere potrebne da se osigura kontinuirana sigurnost bivšeg predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.