DETALJI NAKON SASTANKA

SAD i Velika Britanija zabrinute zbog mogućnosti nuklearnog dogovora Teherana i Moskve

Iran negira da pokušava napraviti nuklearnu bombu

Bajden i Starmer. AP

S. S.

prije 3 dana

Nakon što je u petak održan sastanak SAD i Velike Britanije, sada su počeli da cure novi detalji.

Guardian piše da su ove dvije zemlje zabrinute da bi Rusije mogla podijeliti nuklearne tajne s Iranom, a da zauzvrat Teheran snabdijeva Moskovu balističkim projektilima za bombardovanje Ukrajine.

Premijer Velike Britanije i predsjednik SAD Džo Bajden su na samitu u Vašingtonu naveli su da dvije zemelje jačaju vojnu saradnju u trenutku kada je Iran u procesu obogaćivanje uranijuma kako bi izgradili nuklearnu bombu.

Guardian dalje navodi, pozivajući se na britanske izvore, da je iranska trgovina nuklearnom tehnologijom znak produbljivanja saveza Irana i Rusije.

Prošle sedmice je američki državni sekretar Entoni Blinken uputio slično upozorenje kada se sastao s britanskim kolegom Dejvidom Lemijem.

- Sa svoje strane, Rusija dijeli tehnologiju koju Iran traži – ovo je dvosmjerna ulica – to uključuje nuklearna pitanja, kao i neke informacije o svemiru - kazao je Blinken.

Dodao je tada da se one angažuju u destabilizirajućim aktivnostima koje donose još veću nesigurnost. Iran negira da pokušava napraviti nuklearnu bombu.

Inače, Iran i grupa koju ta zemlja podržava u Libanu, Hezbolah, podržavaju Hamas, te se nuklearni razvoj Teherana stoga smatra direktnom prijetnjom Jeruzalemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.